Administracions

Colau desencalla el pla per fer un 30% de pisos públics

L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat salven les seves diferències sobre la mesura pactant una solució intermèdia

Els promotors vaticinen pujades de preus i no descarten acabar als jutjats

Dues setmanes després que els governs d’Ada Colau i la Generalitat protagonitzessin una sonora enganxada, amb l’aprovació de la mesura que obliga els privats a destinar un 30% de les seves promocions a fer habitatge protegit com a motiu, les aigües entre ambdues institucions han tornat a mare. Les reunions que hi ha hagut, des d’aleshores, entre banda i banda de la plaça Sant Jaume han permès llimar les diferències, essencialment jurídiques i tècniques, que mantenien respecte a aquest pla, fins al punt que ahir va poder ser ratificat de manera definitiva per la subcomissió provincial d’Urbanisme. Un cop superat aquest últim tràmit, només queda pendent la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat, presumiblement la setmana entrant, perquè pugui entrar en vigor.

La disputa entre ambdues administracions tenia a veure amb un apartat molt concret de la proposta, concretament el que afecta els solars de la capital catalana que van ser adquirits durant el primer semestre del 2016. L’executiu de Colau defensava que aquestes operacions poden arribar a ser econòmicament inviables si reserven el 30% del seu sostre a pisos públics i, per tant, rebaixava el percentatge a un 20%. El govern de Torra, però, volia que tots aquests projectes –entre 200 i 300– quedessin exempts de l’obligació emparant-se en l’argument, legal, que no es pot vincular la viabilitat d’una obra a un tant per cent. Com sol passar en política, la solució ha estat trobar un punt mitjà que visualitzés que un no cedia més que l’altre. Així, l’acord estableix que, d’entrada, aquestes promocions estaran subjectes al 30% però, alhora, s’analitzarà cas per cas i si s’acredita que els números no surten s’aplicarà un factor corrector que pot anar des de fer menys habitatge públic fins a no haver-ne de fer gens.

Per fer visible que l’incendi institucional es dona per sufocat, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, van presidir ahir de manera excepcional la reunió de la subcomissió. A la sortida, Colau parlava de “dia històric que marca un abans i un després en la defensa del dret a l’habitatge”, mentre que Calvet avançava decisions complementàries com ara l’aprovació d’un decret, al gener, que farà que els pisos de protecció oficial no perdin aquesta categoria i, per tant, no puguin ser revenuts al cap d’un temps al mercat lliure.

Si bé les previsions del consistori barceloní són que, gràcies a aquesta mesura, cada any s’aconseguiran incorporar 334 pisos al parc públic de la ciutat –la xifra surt d’aplicar el 30% sobre els 1.114 que es construeixen de mitjana–, l’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya (APCE) en fa una lectura radicalment diferent. En una nota feta pública ahir, alertava que la primera conseqüència de la mesura serà una frenada de les inversions, que farà que hi hagi menys oferta de pisos i, per tant, que els preus pugin. Igualment, l’APCE no descarta impugnar el pla per la via judicial.

L’alcaldessa aspira a la reelecció

És una decisió que era més que esperada i, com a tal, no pot haver sorprès a ningú, Ada Colau va anunciar ahir que es presentarà a les primàries de Barcelona en Comú per repetir com a candidata a les municipals de l’any vinent. Durant una entrevista a Catalunya Ràdio, l’alcaldessa de la capital va defensar “l’agenda del canvi” que assegura que ha caracteritzat el seu mandat, i va fer una apel·lació explícita a ERC i el PSC per sumar forces en el cicle polític que s’albira per poder disposar, així, d’una majoria més folgada que la que ara té per poder impulsar polítiques “de procés”. “Jo no faré mai govern amb el PDeCAT o amb Valls”, va reblar Colau, que en les primàries de BComú tindrà un rival, Albert Reyes Morente, un professional sanitari que, pel que va transcendir ahir, aspira a disputar-li la nominació. A ningú se li escapa, però, que les seves possibilitats de derrotar Colau són nul·les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona