Urbanisme

Urbanisme

Girona creix per l’oest

La construcció de nous establiments al parador del Güell suposa un revulsiu econòmic a la zona i alhora un seguit de crítiques pel model escollit

L’alcaldessa hi veu una solució al “repte de l’habitatge col·lectiu”

Amb la construcció de la residència per a la gent gran, del supermercat Supeco i de l’hamburgueseria Burger King –que avui obrirà les portes– es donarà per finalitzat el desenvolupament del sector del parador del Güell a la ciutat de Girona. Juntament amb aquests establiments, en aquest punt del barri de Santa Eugènia s’hi van estrenar el 2015 els supermercats Lidl i Aldi, i el restaurant de menjar ràpid McDonald’s. El desenvolupament d’aquest sector, a tocar de les hortes de Santa Eugènia, no ha deixat indiferent a ningú. Tant pel que fa al tipus de negoci que s’hi ha instal·lat com als edificis que s’hi han construït.

Si bé el desenvolupament comercial d’aquesta zona pot suposar un revulsiu dinamitzador econòmic, també s’han alçat veus crítiques entre alguns sectors veïnals. Des de l’associació de veïns de Santa Eugènia es mostren decebuts per l’aposta que s’ha fet. “És un tipus d’establiment que s’instal·la als afores de les ciutats, i això ens fa sentir a la perifèria de Girona”, lamenta la presidenta de l’entitat veïnal, Natàlia del Campo. “Ens sentim deixats de la mà de Déu, com si aquest punt ja no formés part del barri ni de la ciutat”, afirma. Per l’associació, l’Ajuntament de Girona “ha perdut una oportunitat d’or per dinamitzar la zona, que té un potencial molt gran”, explica Carles Rostan, membre de l’entitat i que va formar part de la Plataforma en Defensa de les Hortes. “Ens han pres una part important del barri; amb aquest tipus de construccions que s’hi han fet ens fan més vulnerables”, explica Rostan, que lamenta que no convida a anar-hi. En aquest sentit, demanen al govern municipal mires de futur amb projectes que donin sortida a productes sorgits de les hortes de Santa Eugènia i amb un lligam directe amb la Universitat de Girona i l’Escola d’Hostaleria. En tot cas, l’associació de veïns de Santa Eugènia remarca que actualment els preocupen més altres coses “més importants que el bolet de set plantes”, referint-se a la nova residència que s’està aixecant. Un edifici criticat també per l’Associació de Naturalistes de Girona (ANG), que irònicament asseguren que tindrà un dels entorns més privilegiats de Girona. “És una queixalada més en un espai que hauria d’haver mantingut la qualificació de sòl no urbanitzable en la seva totalitat”, afirmen fonts de l’entitat. Un argument que ja va defensar l’ANG durant la tramitació del pla especial, i que ha permès, també anteriorment, la construcció de supermercats i restaurants de menjar ràpid.

Per la seva banda, des de l’Ajuntament de Girona, l’alcaldessa, Marta Madrenas, veu en el desenvolupament d’aquest sector una solució al “repte de l’habitatge”. Concretament, considera que en un futur no gaire llunyà hi haurà a la ciutat unes necessitats d’habitatges col·lectius que el nou geriàtric, de prop de 150 places, resoldrà en gran mesura. Així mateix, no comparteix el parer que aquest sector del barri de Santa Eugènia s’hagi convertit en un extraradi per l’aposta comercial per establiments de menjar ràpid i supermercats. “És el tipus de comerç que preveu el pla general, i que més aviat preveu desplaçaments en vehicle”, afirma. En tot cas, destaca aquest sector oest de Girona, ja que és la porta de la ciutat a les hortes de Santa Eugènia, i, per tant, a un espai natural de gran valor.

Visions diferents.
L’associació de veïns de Santa Eugènia es mostra decebuda per l’aposta que s’ha fet. L’Associació de Naturalistes de Girona lamenta que no s’hagi mantingut la zona com a no urbanitzable. El govern municipal no comparteix la crítica que aquest sector s’hagi convertit en un extraradi de la ciutat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona