Medi ambient

L’ACA dona llum verd als horts urbans de Begur

El govern de Begur ha pogut reactivar el projecte dels horts ecològics comunitaris d’en Quinze, un cop l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha donat el vistiplau a la canalització de la riera que hi passa a tocar. L’endegament del tram, a més de millorar la seva funcionalitat hidràulica, com defensa l’executiu begurenc, també s’aprofitarà per a l’ordenació vegetal, tot eliminant les espècies al·lòctones i substituint-les per espècies autòctones que millorin l’entorn dels horts en l’aspecte ambiental.

La contractació de les obres s’ha desencallat, amb un pressupost en la sortida a subhasta de 121.803 euros i un termini d’execució de dos mesos.

L’any passat, l’Ajuntament ja va aprovar el reglament de règim d’ús dels horts de titularitat municipal i per l’atorgament de llicències d’ús privatiu del domini públic. El reglament deixa clar que l’assignació dels horts es farà a través d’un sorteig públic entre els interessats. Per optar-hi, cal ser veí de Begur i tenir més de 18 anys. A més, no podrà disposar de cap altre hort en propietat o lloguer a la comarca del Baix Empordà. També hi podran accedir associacions o entitats, registrades i amb fins terapèutics o pedagògics. La llicència municipal serà per un període anual, renovable fins a un màxim de quatre, i els adjudicataris pagaran 60 euros anuals, a més de dipositar una fiança de 150 euros. En els horts només es podran conrear hortalisses, verdures i flors, sempre que no estiguin prohibides, i sempre sota els criteris de l’agricultura ecològica. És a dir, no es podrà utilitzar productes fitosanitaris, adobs de tipus químic. Però tampoc podran superar en un 50% de la superfície de la parcel·la amb un mateix conreu, la realització de cap classe d’obra, aportar-hi materials que alterin l’estètica (bidons, cadires, ampolles, sacs...) o la tinença o cria de qualsevol mena d’animal o bestiar. Els hortolans podran disposar d’un magatzem per guardar-hi els estris i les eines necessàries.Al mateix temps, es potenciarà la gestió adequada de les deixalles i la de l’ús de l’aigua. En aquest sentit, s’impulsaran diverses jornades formatives i tècniques, a través de Càritas. Es vol que els hortolans participin de les jornades de treball comunitari, com també que mantinguin l’hort cultivat durant tot l’any. Al mateix temps, s’haurà de facilitar l’entrada als horts a grups d’escolars que, sota la direcció de monitors, vulguin conèixer els treballs agrícoles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona