Medi ambient

Medi ambient

Recompte de papallones

Busquen voluntaris per millorar la biodiversitat de la xarxa de parcs i platges metropolitans estudiant aquests insectes

Les dades recollides seran la base per a la creació del nou Observatori Metropolità de Papallones

Les papallones són indicadors de la biodiversitat, es tracta d’insectes molt sensibles que serveixen per mesurar la presència de vida en diferents hàbitats. És per això que el Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori ha decidit encetar una nova iniciativa de ciència ciutadana en sis parcs i dues platges gestionades per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Les persones que s’hi apuntin rebran una formació específica per aprendre a identificar papallones i poder fer-ne el seguiment cada quinze dies durant la primavera, l’estiu i la tardor.

Els espais triats per fer el seguiment i recompte de papallones són el parc de la Muntanyeta (Sant Boi de Llobregat), el parc de la Fontsanta (Sant Joan Despí i Esplugues de Llobregat), el parc del Turonet (Cerdanyola del Vallès), el parc dels Pinetons (Ripollet), el parc del Torrent de la Font i del Turó de l’Enric (Badalona), el parc del Tramvia (Montgat i Tiana), i les platges de Castelldefels i Gavà.

L’estudi s’emmarca en el pla de millora de la biodiversitat dels parcs i les platges metropolitans. Aquests espais sovint ocupen una posició intermèdia entre el teixit urbà i els grans espais naturals. Malgrat que són uns grans desconeguts des del punt de vista científic, acullen força biodiversitat i tenen un gran valor socioambiental. Poden tenir, a més, un paper destacat en la connectivitat ecològica del territori, i facilitar l’entrada de la fauna nativa salvatge a les ciutats.

L’estudi agafa les papallones diürnes com a espècies bioindicadores i vol ser a la vegada un laboratori per provar estratègies per orientar la gestió de parcs i platges metropolitans perquè siguin espais que siguin capaços d’acollir molta més biodiversitat. Un cop acabada aquesta primera fase, el 2020, es planteja crear l’Observatori Metropolità de Papallones i ampliar el recompte i seguiment al conjunt de la xarxa de parcs i platges metropolitans. El projecte segueix amb la voluntat de completar la tasca del Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS), que fa més de vint anys que estudia les papallones per tot Catalunya, i de l’observatori de papallones urbanes, que des de fa un any estudia les papallones dels parcs de les ciutats de Madrid i Barcelona. L’observatori permetrà iniciar la primera fase en l’estudi de la diversitat de papallones en els prats secs mediterranis, un ambient especialment ric en biodiversitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona