Medi ambient

Aigua és Vida denuncia un “cabal minso” al Ter a Girona

L’entitat posa en dubte que l’ACA faci tot allò a què es va comprometre a la Taula del Ter

Des de l’agència afirmen que estan complint els cabals acordats i que AéV usa un criteri diferent al signat

La plataforma ecologista Aigua és Vida (AéV) continua amb la seva campanya de mesuratges del cabal del riu Ter al seu pas per Girona i, a partir de les dades recollides durant els primers quatre mesos de l’any, denuncia “un cabal minso” al riu mentre els embassaments estan gairebé plens. El portaveu d’AéV, Pau Masramon, subratlla que el 75% dels dies no s’arriba al pla sectorial de cabals de manteniment del 2006 –la referència que sempre ha usat la plataforma ecologista, tot i que des de la Generalitat es defensa que mai no va arribar a estar vigent– i que, fins i tot, hi ha hagut dies en què no s’ha arribat ni als 3 m3/s que la llei franquista del 1959 va marcar com a mínim. “Així resulta molt i molt difícil prendre’s seriosament les promeses de l’Agència Catalana de l’Aigua”, subratlla Masramon, que posa en dubte que l’ACA estigui “realment fent tot el que van prometre i signar l’agost del 2017 de la Taula del Ter”. En aquest sentit, si s’estiguessin fent totes les inversions previstes –“per aconseguir produir aigua dessalada del mar, regenerar l’aigua del Llobregat, aprofitar els pous de la conca fluvial del Besòs, estalviar l’aigua urbana i de rec agrari”, recorda– pregunta: “Com és que amb els embassaments gairebé plens ens tenen sota mínims tota la conca fluvial del Ter?”

Resposta de l’ACA

Des de l’ACA es defensen aportant les seves pròpies dades fins al 10 d’abril – similars a les d’AéV però no iguals, perquè són mitjanes i no un únic mesurament, argumenten– i subratllant que estan complint els cabals pactats en els acords del Ter. Així, el director de l’àrea d’abastament d’aigua, Jordi Molist, deixa clar que els mínims legals no són els del pla sectorial del 2006, sinó els del pla de gestió 2016-21. “Aquesta és la realitat legal i és també el que diuen els acords del Ter”, subratlla. Molist explica que les seves dades evidencien que des del juny del 2018, quan es va iniciar el procés d’implantació dels nous cabals seguint l’acord del Ter, s’han complert “els cabals acordats el 99,5% dels dies”. A més, destaca que el 75% de dies s’han assolit també els cabals del pla del 2006, tot i que reitera que no hi ha obligació legal de complir-los. “Creiem, per tant, que l’ACA està complint estrictament els acords i que el criteri que aplica Aigua és Vida s’aparta del que veritablement es va signar”, conclou.

Aquest encreuament de postures arriba pocs dies abans d’una nova reunió de seguiment de la Taula del Ter, prevista per a aquesta setmana. A més, Aigua és Vida ha demanat suport a les candidatures electorals de Girona al seu posicionament a favor d’un cabal digne i també aquesta setmana es farà públic quines formacions s’hi sumen.

LES FRASES

L’ACA està complint estrictament els acords. El criteri que aplica AéV s’aparta del que es va signar
Jordi Molist
Director de l’àrea d’abastament d’aigua de l’aca
Com pot ser que amb els pantans gairebé plens tinguin tota la conca del Ter sota mínims?
Pau Masramon
portaveu d’aigua és vida a la ciutat de girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia