Medi ambient

Troben plàstic al fons del punt més profund de la Terra

Victor Vescovo se submergeix a gairebé 11.000 metres a la fossa de les Marianes

L’empresari i submarinista nord-americà Victor Vescovo s’ha convertit en la persona que ha arribat a la zona més profunda de la Terra, 10.927 metres al fons de la fossa de les Marianes al Pacífic. Mai s’havia arribat tan avall.

Vescovo, de 53 anys i natural de Texas, es va submergir fins al fons de la depressió Challenger, a l’extrem sud de la fossa de les Marianes, durant una missió per explorar els llocs submarins més profunds de la Terra. La seva immersió fins als 10.927 metres de profunditat va batre l’anterior rècord, que tenia el director de Titanic, James Cameron, des de 2012 i que era de 10.915 metres al mateix lloc.

L’expedició Five Deeps, de Vescovo, va fer diversos viatges al fons marí. Concretament, cinc, un dels quals, de fins a quatre hores, durant les quals va descobrir quatre noves espècies que podrien donar pistes sobre els orígens de la vida a la Terra. En la immersió més profunda i més llarga feta fins ara per l’home, l’equip de la Five Deeps va recollir mostres biològiques i de roques i també imatges fins ara mai vistes. Però no tot van ser bones notícies. També van trobar una bossa de plàstic i embolcalls de caramels. És a dir, deixalles a 11.000 metres de profunditat, segons va explicar el mateix Vescovo al diari nord-americà The Dallas Morning. Segons l’ONU, ja hi ha més de cent milions de tones de deixalles als oceans.

La immersió més profunda de la història feta fins ara es va produir el 28 d’abril passat, tot i que els detalls del descens no es van donar a conèixer fins abans-d’ahir al vespre.

En un comunicat difós per la Five Deeps, Vescovo descriu el fons de l’oceà com una conca beix amb una gruixuda capa de fang, on es poden veure “alguns animals petits, transparents que ondulen suaument”. “Va ser extraordinari ser en una creació tècnica dels humans, amb una gran pressió sobre el buc, i, tot i això, sentir-se com a la cabina d’un avió”, va dir.

“Hem construït i perfeccionat un submergible que pot portar dues persones al fons a qualsevol punt del planeta”, va afirmar l’empresari i aventurer texà al diari de Dallas. L’Administració Nacional d’Oceans i Atmosfera dels EUA calcula que un 80% dels oceans del planeta continuen sense explorar i cartografiar. “Molts científics consideren que els oceans poden mostrar-nos noves espècies de vida amb bioquímiques úniques que podrien conduir a nous materials i medicaments”, hi va afegir Vescovo. “Entendre com hi ha vida en aquestes profunditats extremes pot també ajudar-nos a entendre com es va originar la vida a la Terra i com podria desenvolupar-se en altres planetes”, va assegurar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia