Medi ambient

El Govern destinarà més de 380.000 euros per evitar la contaminació lumínica en zones protegides

S’adequarà l’enllumenat en 20 ens locals catalans

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha atorgat ajuts per un import total de 382.836 euros a 20 ens locals catalans –19 ajuntaments i una entitat municipal descentralitzada– per a actuacions de millora de l’enllumenat exterior realitzades durant els anys 2016, 2017 i 2018, o que es realitzin aquest any en curs. L’objectiu és corregir els efectes de la contaminació lumínica.

La majoria de municipis pertanyen a l’entorn de l’Observatori Astronòmic del Montsec i del Parc Natural de la Serra de Montsant. Amb aquestes actuacions d’adequació es preveu una reducció de la potència mitjana de les instal·lacions del 60%; un estalvi en el consum d’energia i cost associat del 64%, i una reducció anual en l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle de 157 tones de CO2.

Més de la meitat dels ens locals als quals s’ha concedit la subvenció estan situats en zones d’especial protecció, donat que formen part dels entorns del Parc Natural de la Serra de Montsant o de l’Observatori Astronòmic del Montsec. La resta ha sol·licitat subvencions per actuacions a realitzar en zones de protecció màxima.

La millora ambiental de l’enllumenat no ve donada només per la disminució del consum energètic associat a la introducció de noves tecnologies, sinó també per l’adequació dels nivells lumínics a les necessitats de cada cas i per l’elecció del tipus de llum de menys impacte sobre l’entorn.

La contaminació lumínica és una amenaça ambiental planetària creixent que afecta els éssers vius i altera els seus hàbitats. Les zones d’especial valor natural o astronòmic s’han de protegir de manera específica per garantir la preservació de la biodiversitat i assegurar que es mantinguin unes condicions de foscor natural que permetin l’observació del firmament en les millors condicions.

El 2019 es preveu la declaració de zona protegida del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i l’ampliació amb vuit municipis més de la zona de protecció del Parc Astronòmic del Montsec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia