Medi ambient

Medi Ambient

Salvar el nostre mar, ara o mai

El biòleg marí Manu San Félix mostra en un documental per a National Geographic les amenaces ambientals que té el Mediterrani

Lluny de missatges apocalíptics diu que hi ha temps de reaccionar i confia a veure “un mar sa”

No està tot perdut. Amb aquest missatge esperançador va presentar ahir el documental Salvem el nostre Mediterrani, que ha dirigit, el biòleg Manu San Félix, per mostrar l’estat actual de les nostres costes. “Encara hi som a temps i està a les nostres mans solucionar-ho”, advertia l’explorador que ha dedicat més de trenta anys a estudiar i lluitar per la conservació del Mediterrani.

Un dels motius que l’han portat a dirigir el documental, que National Geographic estrenarà el 3 de juny, és mostrar la realitat d’un dels mars més contaminats de tot el planeta que posa en perill la supervivència de 134 espècies. “Volia fer la pel·lícula per fer veure tot el que ens hem perdut i amb el somni de tornar a veure com era aquest mar fa 80 anys”, deia el seu director. Entre les escenes del rodatge destacava les imatges de la Costa Brava de l’any 1945 en què tres infants descarreguen la barca de rems plena de mussoles i omplen la platja amb aquests petits taurons. Una imatge insòlita avui en dia en què la sobreexplotació ha fet disminuir les captures, tal com explica de primera mà un testimoni excepcional que és un dels tres infants de les imatges, Salvador Puigvert, pescador al Port de la Selva.

El director del documental no obviava l’impacte de l’acció humana. “No en queden, de taurons, ni al Mediterrani, ni al planeta, perquè els hem matat. Un dels ports on se’n descarreguen més és el de Vigo, per fer-ne després les sopes”, denunciava.

La conca del Mediterrani, envoltada per 23 països i habitada per prop de 150 milions de persones, és una de les més contaminades, sobretot per la presència de plàstics, que constitueixen un 85% de la brossa acumulada a mar obert, al fons marí i a les platges.

“No volem donar un missatge apocalíptic perquè som a temps de reaccionar i espero tornar a veure un altre cop un mar sa”, apuntava el biòleg, que en el seu reportatge compta amb la implicació d’altres experts com Carlos Duarte, Enric Sala o Pierre Yves Cousteau. Des de diferents visions, com la gastronòmica del cuiner Ángel León, s’albiren actuacions per frenar el deteriorament del medi marí. Per salvar-lo a temps, però, San Félix va recomanar gestos “individuals i impecables” com ara el reciclatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia