Medi ambient

L’ICRA crea un “laboratori” sobre el tractament d’aigües

És el major programa de doctorands coordinat des del país i forma part d’un projecte europeu per millorar la innovació tecnològica en el tractament d’aigües residuals valorat en 3,5 milions

L’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), amb seu a Girona, acaba de crear a través del projecte europeu Nowelties un “laboratori” de doctorands per a la recerca de nous materials i tecnologies innovadores en l’àmbit del tractament de les aigües residuals. Segons informa l’ICRA, es tracta del major programa de doctorands coordinat des de Catalunya en aquesta matèria, amb 14 tesis en instituts i centres de recerca –tres de les quals, a l’ICRA–, 2 a Santiago de Compostel·la, 3 a Alemanya, 3 a Sèrbia, 2 a Croàcia i 1 a Itàlia. El projecte Nowelties, amb un pressupost de 3.422.141,63 euros i una durada de quatre anys, forma part del programa Accions Marie Sklodowska-Curie, una de les línies del programa d’ajudes a la recerca Horitzó 2020 de la UE que ofereix oportunitats de formació d’avantguarda per a experts en tractament d’aigües de futur i, al seu torn, inclou un programa de recerca per al desenvolupament de nous materials i tecnologies que permetin satisfer les diverses demandes de tractament d’aigües residuals. El projecte coordinat per l’ICRA compta amb la participació de diverses universitats europees. Segons explica l’ICRA, la necessitat de fer front a les conseqüències del canvi climàtic i als cada vegada més freqüents períodes d’escassetat d’aigua, comporta un notable increment de la demanda de solucions tecnològiques per al sector del tractament d’aigües i la descoberta de nous professionals capacitats i interdisciplinaris que puguin fer front als futurs desafiaments d’aquest sector i aplicar a la pràctica les directives relacionades.

No tot s’elimina

Per això, es parteix de la base que aquestes tecnologies permetran controlar la contaminació per microcontaminants orgànics com ara pesticides, fàrmacs, hormones, compostos perfluorats o disruptors endocrins, que actualment no són eliminats per les estacions depuradores d’aigües residuals en el procés de recuperació de l’aigua. “Amb el tractament convencional de tractament d’aigües residuals, l’eliminació d’aquests contaminants emergents és baixa i insuficient”, afirma la doctora Mira Petrovic, responsable de la línia de contaminants en aigües residuals de l’ICRA i investigadora principal del projecte Nowelties, que hi afegeix: “El projecte ajudarà a superar les mancances tecnològiques i les necessitats de coneixement en aquest àmbit.”

LA FRASE

Es crearà una plataforma que ofereixi oportunitats d’estudis d’avantguarda per formar experts
Mira Petrovic
responsable de recerca de contaminants de l’icra

LES XIFRES

14
Tesis
que formen part del projecte, que es duran a terme en institucions i centres de recerca d’arreu d’Europa.
3,5
Milions
del pressupost del projecte Nowelties, que té una durada de quatre anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia