Medi ambient

Neix Salvem el Boix per frenar l’eruga que devasta les boixedes del Ripollès

La nova entitat ha obert un projecte a Verkami per finançar la compra de trampes i feromones

Està creant grups locals per fer seguiment de la plaga

Un grup de veïns de Gombrèn, entre els quals hi ha tècnics especialitzats, han creat l’associació Salvem el Boix amb l’objectiu de crear una xarxa ciutadana de vigilància als municipis de l’oest del Ripollès de l’eruga d’origen asiàtic invasora que està devastant les boixedes de la Garrotxa i que s’està estenent cap a altres comarques com ara el Ripollès. Aquesta entitat ha obert, recentment, un projecte a Verkami per finançar l’adquisició de trampes i feromones, dos elements bàsics per al control d’aquesta plaga.

Salvem el Boix té per objectiu aconseguir 4.500 euros, ara ja en té una mica més de la meitat, gràcies a quasi una setantena de mecenes i espera arribar a la quantitat desitjada, després dels 26 dies en què estarà obert, i, fins i tot, superar-la, la qual cosa li permetria ampliar el nombre de trampes.

L’entitat durà a terme tres proves pilot entre rasos de Tubau, la serra de Montgrony i la vall de Ribes. Es tracta de zones d’un alt valor paisatgístic i natural, amb molta presència de boix i amb alguns exemplars centenaris. Hi instal·laran trampes amb feromones i en faran un seguiment. Les feromones atrauen els mascles. L’associació, a més, està treballant per crear xarxes locals de seguiment de la papallona i de l’eruga i dels danys que provoquen.

En una primera fase pretenen conèixer el moment en què comença a estendre’s la plaga, les zones afectades, la intensitat de l’afectació i com i cap on avança. I, en una segona fase, faran un estudi de les mesures de control dels focus més importants.

LES XIFRES

4.500
euros
espera recaptar Salvem el Boix amb la participació al Verkami per dur a terme el seu projecte.
150
euros
és l’aportació màxima en aquest projecte de micromecenatge i 5 euros, la mínima.

Trampes amb els noms i els cognoms

Al projecte de Salvem el Boix s’hi pot participar des dels 5 euros, que serveixen per comprar un paquet de feromona (45 dies d’actuació) fins als 150 euros amb què es poden adquirir 6 trampes i 18 paquets de feromones i cobrir una zona de dues hectàrees. Les recompenses van des d’una bossa amb el logotip de l’associació fins a rutes guiades per les zones afectades, àpats i la possibilitat de posar el nom a les trampes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona