Administracions

Palamós

En ‘Moni’ va al Constitucional

El taverner palamosí, sancionat amb 12.000 euros per sorolls, recorre a l’alt tribunal perquè creu que el jutjat i el Suprem han descuidat aspectes clau del litigi

El taverner palamosí Josep Torner, més conegut dins i fora del municipi com a Moni, presentarà abans de final de mes una demanda d’empara davant el Tribunal Constitucional (TC). És el darrer recurs que li resta per desempallegar-se de la sanció per sorolls, de 12.000 euros, imposada per l’Ajuntament de Palamós el 2015. I arriba després de diverses resolucions adverses anteriors, als jutjats de Girona i al Tribunal Suprem, que esgoten la via processal ordinària contra la sanció més onerosa que ha rebut un privat per l’aplicació de la normativa catalana contra el soroll.

La defensa de Moni l’exerceix l’advocat Joaquim Boadas de Quintana, secretari de l’agrupació de locals d’oci Fecasarm. El lletrat avança que demanaran al TC la “nul·litat de la sentència del contenciós administratiu” gironí i que se’n dicti una de nova, partint del que es va jutjar. El Suprem, en el recurs de cassació, ni tan sols el va admetre a tràmit, va desestimar un recurs posterior de queixa, i el jutjat gironí també va descartar, el 13 de juny passat, un incident excepcional de nul·litat. Boadas argumenta que tot plegat suposa una “vulneració del dret a una tutela judicial efectiva” que ha deixat el taverner indefens davant la justícia.

L’advocat sosté que en la sentència adversa contra la qual recorren hi ha tres punts en què la jutgessa no es va pronunciar, i que troba cabdals: segons defensa, el tècnic “va reconèixer durant el judici que no havia fet constar a l’acta de mesura sonomètrica el soroll de fons que cal calcular abans de fer qualsevol mesura acústica ben feta”; “el tècnic va reconèixer no tenir cap titulació en temes d’acústica ni acreditació del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya”, i va concentrar tots els papers de l’auca –mesurador, instructor de l’expedient i representant de l’alcalde en el judici–, un detall que per a Boadas també posa en qüestió “la imparcialitat, la neutralitat i l’objectivitat”.

L’Ajuntament congela el cobrament

Respecte a la sanció, inicialment s’havia aplicat un recàrrec de 3.000 euros per haver excedit el temps de pagament voluntari, que va quedar sense efecte en la sentència. El consistori manté els 12.000 euros, però ha decidit deixar-la congelada fins que es resolgui aquesta nova fase del litigi, en espera de conèixer què en diu el TC.

Pel que fa a Moni, de 77 anys, continua rebent mostres de suport i en el seu moment va aplegar més de 3.600 firmes contràries a la rigorositat de la multa. El restaurador ha descartat de ple recollir petits donatius per cobrir la multa, ja que la troba injusta. Però admet alhora que l’import el pot condemnar a tancar el negoci, el més antic i pioner del sector de tavernes que han proliferat al barri vell de Palamós en les dues darreres dècades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia