Infraestructures i serveis

Les marxes fan multiplicar el nombre de carreteres tallades

Les cinc columnes van desplaçar-se pel mig de grans artèries de comunicació, que anaven reobrint a mesura que avançaven els manifestants

Els estudiants van prendre carrers i carreteres

La sortida de les Marxes per la Llibertat des de cinc punts de la geografia catalana va provocar ahir els primers talls viaris de la jornada, que es van mantenir fins a última hora de la tarda, quan cadascuna de les columnes va arribar a la seva destinació. A primera hora del matí es van tallar les vies des d’on sortien les marxes: l’A-2 a Tàrrega, la C-16 a Berga i l’N-340 a Tarragona totes en sentit Barcelona, a les quals poc després es van afegir l’AP-7 a Girona i la C-17 a Malla. Els trams tallats anaven variant a mesura que les marxes avançaven per l’itinerari previst.

Paral·lelament a les afectacions per les marxes, a la ciutat de Girona cap a 300 estudiants també van protagonitzar diversos talls de carrers de la ciutat durant tot el matí. Els joves van fer una seguda al carrer Barcelona, una de les artèries principals de circulació, i també una marxa a peu per punts clau de la ciutat: els jutjats, l’estació del TAV, la Subdelegació del Govern espanyol i la Delegació del Govern català. L’acció va provocar importants problemes circulatoris i va obligar la Policia Municipal a desviar el trànsit de vehicles. A la resta de la demarcació, els activistes van tornar a bloquejar la C-65, a Cassà de la Selva, l’endemà de la polèmica càrrega policial dels Mossos d’Esquadra. A la C-66, a Corçà, també hi va haver talls, i a la C-31 nord, a Torroella, i a l’A-26, a Olot, igual que a l’N-IIa, a Figueres, on uns 300 estudiants, que van fer accions per tota la ciutat, també van tallar la circulació en rebuig per la sentència del Suprem. L’inici de les tres jornades de vaga d’estudiants de secundària i universitaris va provocar talls als carrers de nombroses ciutats i a les vies de comunicació. En algunes zones ahir va ser el dia amb més incidències des que va començar la protesta. Els manifestants van tallar el túnel de Bracons i la C-63 a la Vall d’en Bas, cosa que va obligar a fer desviaments per l’interior de la població i nombroses carreteres secundàries van quedar també afectades. A Celrà, unes 500 persones van tallar al vespre la carretera C-66.

A Badalona es va tallar l’autopista C-31 per primer cop des que dilluns van començar les protestes. Va ser un tall puntual en tots dos sentit de la marxa al migdia, quan també va quedar tallada la C-16 a Sant Cugat en sentit Barcelona. Cap a les cinc de la tarda es va tallar la ronda Litoral a l’altura de la sortida 21, en tots dos sentits, per una manifestació. Al vespre, els manifestants continuaven tallant la confluència entre la C-16 i la C-25 a Gurb, l’autopista C-32 a Mataró i Palafolls, la C-58 a Sant Quirze del Vallès i la A-2 a Esparreguera.

LES XIFRES

5
columnes
de les Marxes per la Llibertat van provocar talls viaris durant tota la jornada.
300
estudiants
van provocar talls als carrers de Girona i 300 més ho van fer a Figueres.
500
persones
van bloquejar al vespre la carretera C-66 a l’altura del municipi de Celrà.

Talls puntuals al corredor mediterrani i a rodalies

Les incidències ferroviàries es van concentrar ahir al sud des de mig matí. El dia havia començat amb el tall de la línia d’alta velocitat entre Barcelona i Figueres a causa d’una incidència en la senyalització per “actes vandàlics”, segons va informar Renfe. A les 11 h ja s’havia reprès la circulació. A primera hora també hi va haver talls puntuals que van interrompre la circulació entre les estacions de Mollerussa i Lleida, que van afectar l’R12, i el servei va estar tallat una estona entre Canet i Sant Pol per la crema d’uns pneumàtics a la zona de vies i va afectar les línies R1 i RG1.

Entre les 13.20 i les 13.50 hores, un grup de manifestants va ocupar les vies a Vilanova i va fer interrompre la circulació entre Vilanova i Cunit. Va afectar les línies de rodalies que passen per aquest punt i també els trens de llarga distància del corredor mediterrani. També hi va haver ocupacions de vies al tram entre Reus i Tarragona, que van afectar les línies RT1, R14 i R15. Aquestes dues últimes es van desviar per Valls per facilitar la mobilitat fins que a mitja tarda un tall de vies a Valls va impossibilitar l’ús d’aquesta via fins les 18 h. Els manifestants de Reus van ocupar les vies fins a dos quarts de vuit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia