Infraestructures i serveis

Els manifestants ocupen la xarxa de carreteres

L’arribada simultània de les Marxes per la Llibertat va col·lapsar els accessos de Barcelona

Hi va haver talls a diferents punts de la frontera

Normalitat als serveis mínims del transport públic

La mobilització massiva d’ahir va col·lapsar la xarxa viària de Catalunya i durant bona part del dia va blocar els accessos fronterers. Barcelona, el punt on van convergir les marxes per la llibertat, va viure ahir una autèntic dia sense cotxes. A mesura que les diferents columnes de les marxes s’anaven aproximant, la situació es va agreujar i ja al migdia era pràcticament impossible accedir i sortir de la ciutat en vehicle privat. A la tarda, les mobilitzacions van tallar diferents vies i van deixar sense trànsit rodat artèries com ara la Diagonal, Gran Via i Aragó.

A la Jonquera, els talls en direcció sud a l’AP-7 van provocar cues de desenes de quilòmetres a l’altra banda de la frontera que s’allargaven fins a l’altura de Perpinyà. La prefectura dels Pirineus Orientals va comunicar la impossibilitat de circular en direcció sud, on també va estar tallada l’N-II a l’altura de Sant Julià de Ramis. Un tall de la N-152 a Puigcerdà va blocar durant hores l’accés al pas fronterer de la Cerdanya. Un grup de manifestants va tallar de les sis del matí fins les set de la tarda la carretera N-145 que uneix la Seu d’Urgell amb Andorra. A l’hora de tancar aquesta edició es mantenia el tall a la Jonquera.

La resta de la xarxa viària catalana estava blocada en diferents punts repartits per tot el territori. Pel sud els manifestants van tallar l’N-340 a l’Ampolla i poc després van passar a blocar l’AP-7 en sentit sud en el mateix punt. La C-31 a Badalona va estar tallada des que al migdia hi va passar una de les columnes de les marxes per la llibertat i es feien desviaments del trànsit cap a ronda Litoral en direcció Barcelona. A més dels accessos pel nord i el sud de l’AP-7, l’N-II i l’N-340, al vespre encara quedaven tallades la C-17 a Ripoll i l’N-230 al Pont de Suert, que dona accés a la Vall d’Aran.

Transport públic

Pel que fa al transport públic, la coincidència de les mobilitzacions amb la jornada de vaga va fer baixar el volum d’usuaris. Des de primera hora del matí la demanda era d’entre el 40% i el 50% de la d’un dia normal i molts el feien servir per desplaçar-se cap a les capçaleres de les diferents marxes. Els serveis mínims decretats van funcionar amb normalitat. En el cas del metro, els autobusos metropolitans, el tramvia i els Ferrocarrils de la Generalitat va ser del 50% en hores punta, entre les 06.30 h i les 09.30 h, i entre les 17 h i les 20 h, mentre la resta de la jornada era del 25%. Al metro hi va haver tancaments puntuals d’accés a algunes estacions i a la tarda els trens van deixar d’aturar-se a l’estació d’Urquinaona de les línies 1 i 4 pels aldarulls al voltant de la Via Laietana. Pel que fa a la circulació d’autobusos va ser més complicada a causa dels talls de carrers.

A rodalies, des de primera hora del matí i fins al migdia hi va haver alguns talls puntuals a causa de l’ocupació de les vies. A partir de les cinc de la tarda es va tancar l’estació de passeig de Gràcia i no és previst que torni a obrir fins aquest matí. Poc després es van tancar alguns dels accessos a l’estació de Plaça Catalunya i a la d’Arc de Triomf es controlava l’accés per regular el flux de viatgers. La major afluència a la xarxa de Rodalies es va registrar a les estacions del centre de Barcelona i els serveis mínims del 33% es van complir amb normalitat.

Pel que fa als aeroports, Aena va informar de 57 vols cancel·lats, tots a l’aeroport de Barcelona, mentre que a Girona i a Reus van poder fer totes les operacions previstes. L’única dificultat que va registrar el Prat va ser l’accés per carretera, per això recomanaven als viatgers sortir amb molta anticipació i optar per desplaçar-se amb l’L-9 del metro.

LES XIFRES

3
accessos
fronterers van estar tancats, els de l’AP-7 a la Jonquera, l’N-152 a Puigcerdà i l’N-145 a la Seu d’Urgell.
33
per cent
van ser els serveis mínims als trens de rodalies, que es van complir amb normalitat excepte talls puntuals.
57
vols cancel·lats,
tots a l’aeroport del Prat, d’un total de 979 operacions previstes pel dia d’ahir


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona