Medi ambient

ELENA BONET

RESPONSABLE DE MEDI AMBIENT DE LA FSE

“És clau conscienciar els treballadors”

Quina feina fa la responsable de medi ambient d’un hospital?
Quan es va crear la plaça de responsable de medi ambient ja hi havia moltes tasques que es feien. Es feia gestió i control, també calia atendre tota una normativa de residus que és molt estricta i que ja s’atenia des d’infermeria. Però amb la plaça es va voler anar més enllà i implantar un sistema de gestió ambiental, ISO i EMAS, que són dos sistemes voluntaris de gestió, que comporta més feina, i per això es va crear aquesta responsabilitat.
Quan?
Es va crear el 2007. Què es fa? S’analitzen tots els vectors ambientals sobre els quals l’hospital té impacte: aigües residuals, consum d’aigua, consum d’energia, generació de residus, acústic, i es fa una anàlisi. Es fa aquesta anàlisi per aplicar accions sobre aquests vectors per tal que l’impacte sigui menor.
Es fan més coses?
Es marquen uns indicadors, es fa el seguiment d’aquests indicadors i es fa també molta pedagogia: es consciencia molt els treballadors. La feina del treballador és molt important perquè el resultat sigui bo. Des del despatx es faria poca cosa: la conscienciació i la comunicació amb el treballador són clau.
Quin és el primer objectiu que es van marcar?
L’impacte més gros és sobre el consum energètic i d’aigua. És l’impacte més gros. Ha estat un dels objectius des de l’inici. Cada any es marquen objectius nous relacionats amb l’estalvi d’energia o d’aigua.
Després d’una reducció del 14%, encara hi ha marge?
N’hi ha menys. En els pròxims tres anys ens hem marcat un 2% de rebaixa. Però hi ha encara accions a fer i pensem que es pot reduir la despesa energètica.
Què els ha donat l’estalvi més gran en el consum d’aigua?
El canvi en el sistema de neteja a la microfibra fa que es faci servir l’aigua justa que cal perquè la mopa estigui humida. En cada habitació es gastaven dos cubells de 10 litres d’aigua i ara es gasta un cubell de 10 per a tota la planta. L’any vinent s’implantarà també al sociosanitari.
En el cas de l’electricitat el major estalvi ve de…
De l’aire condicionat. Les màquines antigues no eren prou eficients i s’ha aconseguit fer un canvi de les refredadores principals i això ens ha fet estalviar molt.
En el cas del gas?
La millora de l’aïllament ens ha fet estalviar en calefacció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia