Infraestructures i serveis

Figueres admet que no pot aturar la nova antena de telefonia

L’Ajuntament n’havia demorat la llicència però ha de donar-hi permís

L’alcaldessa, Agnès Lladó, ha explicat als veïns que estan lligats per la normativa estatal

Tot i que el govern municipal de Figueres s’oposi a la instal·lació de la polèmica antena de telefonia al sector del Rally Sud, l’Ajuntament no podrà impedir-ho. “Estem lligats de mans i poca cosa hi podem fer”, admet l’alcaldessa de la ciutat. Agnès Lladó va explicar ahir als veïns que si l’operadora Movistar no es fa enrere, l’Ajuntament no podrà impedir més temps la instal·lació al carrer Calçada Romana. L’antena se situarà dalt d’una estructura metàl·lica d’uns 40 metres d’alçada que s’aixecarà d’arran de terra en un solar on ja hi ha part del material i on havien començat els treballs per fer-ho.

L’operadora havia tramitat la seva petició el mes d’abril passat i el nou govern que acabava d’entrar a l’Ajuntament es va trobar les obres en marxa al juny. Per respondre a les queixes i la mobilització dels veïns que s’hi oposaven (“amb tota la raó”, deia ahir l’alcaldessa), l’Ajuntament va suspendre la llicència d’obres. Ho va fer perquè es va detectar que l’empresa no havia fet el pas previ que comportava la urbanització del solar, entre altres aspectes fer les voreres. Avui, però, l’operadora ha fet els deures i els tràmits s’han regularitzat. “Ens veiem obligats a concedir aquest permís d’obra perquè si no estaríem cometent un delicte de prevaricació”, va explicar Lladó als veïns. El motiu de tot plegat, afegeix, és que la llei de telecomunicacions del 2014 deixa els municipis desemparats perquè no poden influir en aquesta decisió.

Tot i així va voler donar el suport del govern als veïns que expressen el seu rebuig a la instal·lació i va avançar que no es quedaran amb els braços plegats, subratllant que el projecte està en una zona d’àrea urbana consolidada, al costat de dos edificis públics importants, el CAP i una escola. Lladó diu que l’Ajuntament interpel·larà el Síndic de Greuges de Catalunya, juntament amb els veïns, que estan recollint signatures contra l’antena; l’alcaldessa va animar tota la ciutadania a firmar-hi.

L’Ajuntament farà de mitjancer amb l’operadora perquè es repensi l’emplaçament, amb l’argument que se situaria a peu de carrer en un punt de la trama urbana consolidada, amb un impacte visual a l’entrada de la ciutat, i que provocarà una devaluació dels edificis propers; com a alternatives l’Ajuntament proposa altres punts de la ciutat que ja havien seleccionat anteriorment. També s’aprofitarà la redacció del nou POUM per elaborar un nou mapa municipal d’antenes de telefonia mòbil.

I finalment es potenciarà un front comú amb el municipalisme per liderar un canvi en la normativa a través d’entitats com l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis. En l’estat actual, però, totes aquestes mesures quedaran en suggeriments i caldrà veure la resposta que doni l’operadora a la proposta de buscar un altre emplaçament. “Ens hi deixarem la pell, però tenim molt poques eines”, conclou l’alcaldessa.

LA FRASE

Ens veiem obligats a concedir el permís d’obra, perquè si no estaríem cometent prevaricació.
Agnès Lladó
Alcaldessa de Figueres

Un home, ferit per arma blanca al mateix barri

Al mateix carrer Calçada Romana on es projecta la instal·lació de la nova antena, l’alcaldessa de Figueres també va haver d’abordar ahir amb els veïns la problemàtica de la seguretat al barri, arran d’un apunyalament que s’hi havia produït el dia abans. Segons informava l’ACN, els Mossos d’Esquadra van rebre l’avís diumenge quan faltaven pocs minuts per dos quarts d’onze del matí. Quan la patrulla s’hi va desplaçar, l’agredit ja havia estat traslladat pel SEM a l’hospital de Figueres, on va haver de ser intervingut d’urgència per una ferida al tòrax. Ahir, dilluns, la víctima continuava ingressada a la unitat amb pronòstic estable dins de la gravetat i es preveu que en els pròxims dies passi a planta. A l’espera de la investigació oberta pels Mosos d’Esquadra, no se saben les causes de l’apunyalament. Agnès Lladó tenia previst ahir recórrer amb els veïns aquest sector, del qual va admetre que és un barri de la ciutat que té mancances.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona