Medi ambient

CRISTINA MAÑAS

GERENT DE LA CONFRARIA DE PESCADORS DE PALAMÓS

“Cal ser més eficients i molt més selectius”

L a gerent de la Confraria de Pescadors de Palamós destaca el treball que s’ha fet per avançar cap a uns models més sostenibles de pesca.

Ha estat un camí llarg, més de nou anys des que es va fer el primer plantejament. Com ho valora?
Estem molt satisfets dels resultats, que són els que esperàvem. Ha estat un treball intens, com diu, que es va iniciar el 2015, quan vam provar diferents models de portes d’arrossegament. És aquí on iniciem el projecte d’unificació dels arts de pesca a Palamós. L’objectiu era ser més selectius i sostenibles. Pensi que aquestes portes ja existeixen, però a Palamós som els primers de la demarcació a fer aquesta unificació i que totes les barques les portin. Anteriorment, el 2010 i 2011, ja es va fer un estudi amb científics del CSIC que van analitzar els fons marins amb equips especialitzats instal·lats en llocs on es pesca, els caladors de la gamba de la Palamós.
Què es va detectar, en aquell moment?
Es va veure que hi havia una resuspensió dels sediments i uns corrents molt importants, quan es pescava amb les portes que hi havia en aquell moment. El 2015 amb aquest projecte ja volem saber què està passant als fons. Per això es van fer unes proves amb una sola embarcació amb diferents models durant un període de veda en un sector molt concret. Un cop finalitzades, les barques van tornar a pescar amb les portes antigues. Així es va poder comparar.
I quins van ser els resultats?
Era evident que hi havia un impacte més gran amb els mecanismes de sempre que amb les noves portes. La tercera fase podríem dir que és la que hem conclòs ara; es concretava a estudiar els fons però ja amb les noves portes, un cop feta la unificació. Han estat dos anys i això ens ha permès tenir ja dades molt concretes i positives que marquen que anem en la bona direcció perquè són menys agressives en els fons marins. Estem parlant que s’ha reduït fins a un 50% la resuspensió en els fons i es pot seguir treballant cap a un desenvolupament sostenible de la pesca.
El nou sistema ha comportat altres millores?
Sí, per descomptat. S’ha millorat la part social perquè s’està treballant amb millors condicions i més seguretat a l’hora de sortir a pescar. També s’han reduït el consum de carburant i les reparacions dels arts de pesca; són millores importants. A més, destacaria una acció positiva perquè altres ports veïns ens estan prenent com a exemple i estan iniciant els canvis per treballar amb aquest tipus de porta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia