Administracions

Veïns de Sant Joan volen canviar el nom de Palamós

Reclamen que s’incorpori el nom al topònim del municipi

Consideren que aquest seria un reconeixement per Sant Joan

Ara fa 77 anys, en ser annexionat, va deixar de ser municipi

Una cinquantena de veïns i veïnes de Sant Joan s’han mobilitzat per demanar a l’Ajuntament de Palamós que incorpori el nom al topònim del municipi. Aquest, i segons els veïns, seria un reconeixement per a un municipi que va deixar de ser-ho ara fa 77 anys, quan va ser annexionat. L’annexió va ser vital per a Palamós, que era un municipi petit, limitat pel mar i per Sant Joan, i que volia aconseguir el territori que en el aquell moment necessitava per poder créixer.

Aquesta és una reivindicació històrica que s’ha anat repetint en el temps, però que mai ha trobat un ressò seriós en l’administració municipal. Ara aquest grup de 52 veïns vol reactivar-ho amb l’objectiu que es debati en el ple de l’Ajuntament a través d’una moció. Per això van presentar la seva petició a l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Joan perquè se la fes seva i l’adrecés a tots els grups polítics municipals perquè finalment es pugui debatre en un ple.

Reivindicació històrica

“Sant Joan no s’ha considerat mai un barri, si bé avui forma part de la trama urbana”, destaca Rafel Bonillo, un dels signants de la petició. La història de l’annexió ve de lluny. L’any 1940, l’Ajuntament de Palamós va iniciar un expedient d’agregació de Sant Joan al seu municipi, amb l’objectiu de créixer en territori. Dos anys més tard i per ordre del Ministerio de Gobernación, les dues localitats s’integraven en un única població amb la denominació i la capitalitat per a Palamós. Des d’aleshores, la gent de Sant Joan ha tingut com a objectiu mantenir viva la seva pròpia identitat. I una de les reivindicacions ha estat aconseguir que Sant Joan estigui present en el topònim municipal.

LA DATA

1942
L’Ajuntament
de Palamós va finalitzar l’expedient d’agregació de Sant Joan i l’Estat el va autoritzar.

El precedent de Calonge i Sant Antoni

El que demanen els veïns i veïnes de Sant Antoni és possible. L’agost del 2018, el ple de l’Ajuntament de Calonge va donar compte de l’aprovació definitiva del nom del municipi pel de Calonge i Sant Antoni. Només amb un canvi: el Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat va donar el vistiplau al canvi de nom del municipi de Calonge, però en comptes d’un guió entre els dos topònims, com proposava l’Ajuntament en la seva petició, es va aprovar amb una i copulativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia