Administracions

Els fets del tall de l’AP-7 de Salt centren el ple

ERC ha demanat informació del desplegament i l’actuació policial

El tall de l’AP-7 al municipi de Salt, en l’acció que el Tsunami Democràtic va realitzar fa una setmana, va centrar ahir al vespre el debat polític del ple. El PSC va retreure a l’equip de govern que no valorés la urgència d’una moció que havien presentat i que condemnava “els fets violents”. El portaveu del PSC, Joan Martín, va assenyalar que “es va trencar la normalitat quotidiana del carrer Major de Salt”. L’alcalde, Jordi Viñas, va demanar prudència abans de qualificar els actes de violents: “Es van llançar bales de foam però necessito tota la informació per valorar si l’actuació policial va ser proporcionada o no.” L’alcalde de Salt va rebatre demanant-li sobre l’actuació de la Policía Nacional a l’institut de Santa Eugènia, on els agents van identificar alguns alumnes que en aquell moment eren a l’hora del pati. A preguntes d’IPS-CUP sobre si havien demanat explicacions sobre l’actuació dels Mossos i presentat denúncia dels fets, a més de la persecució dels alumnes, Viñas va explicar que havien demanat informació a la Generalitat i a la Subdelegació del Govern espanyol sobre l’operació: el nombre de cossos d’ordre públic, d’efectius desplaçats a Salt i les actuacions dutes a terme. El primer tinent d’alcalde, Toni Vidal, va llegir una cronologia extensa dels fets del 12 i 13 de novembre.

Inclòs en l’ordre del dia del ple, es va aprovar amb 16 vots a favor i cinc abstencions del PSC sol·licitar a la Generalitat la inclusió de la inversió de l’espai polivalent La Massagran en la convocatòria del Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC) de la Generalitat. El portaveu socialista, Joan Martín, va criticar la falta d’informació en relació amb el projecte. “Al PSC no veiem clara una obra faraònica en aquest espai que ja actua com a biblioteca infantil”, va remarcar Martín. Hi va afegir que és una mostra de la manera d’actuar de l’equip de govern: “Amb presses i per decret.” Joan Martín va argumentar l’abstenció perquè comparteixen l’ideari de projectes per als barris però no les formes. Des de l’equip de govern, Àlex Barceló va recordar que el que es portava al ple era “demanar una subvenció per fer una inversió”. “Tenim un any per discutir exactament què s’hi farà”, va contestar Barceló.

Veïns a Mauthausen
El PSC va retirar la moció que volia portar al ple pel reconeixement dels saltencs morts als camps de concentració nazis. Els socialistes ho van fer a petició d’IPS-CUP i ERC amb la intenció de “millorar-la”. Cris Sibina (IPS-CUP) va demanar “reescriure-la perquè d’una forma clara condemni el feixisme”. Àlex Barceló (ERC) va demanar treballar-la conjuntament i incloure-hi dues víctimes més: Àngel Codina Martínez i Fernando Moiset Tornabell. La moció del PSC incloïa els deportats morts als camps Àngel Viñolas Suñer, Francisco Riera Granada, José Casademunt Matas, Luis Franqueza Pigem i Pablo Rey Roca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia