Administracions

Palamós

‘Guerra’ per la Pau al registre civil

Una família de Palamós denuncia que li neguen la inscripció d’una nena amb el nom de Pau, a seques

Els diuen que es confon amb el masculí

Una família de Palamós s’ha trobat amb el maldecap de no poder inscriure la petita Pau amb aquest nom, primer per les pegues que hi va trobar la funcionària del jutjat de pau local i, més tard, amb la sol·licitud denegada pel registre civil de la Bisbal. Entre els arguments per tirar enrere la inscripció, a banda de recordar que queden prohibits els noms “que objectivament perjudiquin la persona”, es pot deduir que el conflicte rau en el fet que pot fer “confusa la identificació” o induir a “error quant al sexe”, ja que els prescrivien designar un nom alternatiu o bé anteposar Maria a Pau. L’altra alternativa, sense constància escrita, posar Paz a la nena.

L’àvia de la nounada, Glòria Massagué, va emprendre ahir una campanya a Twitter per denunciar la situació. I la mare, Teresa Vinyals, relatava el greuge que li imposin l’afegitó del Maria, quan ella vol Pau, a seques, un nom amb prou arrelament i que fins i tot des de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) avalaven ahir que és vàlid en femení i masculí, tot i provenir de dues arrels llatines diferents –Paulu i pace–. Vinyals criticava l’actitud que van trobar al jutjat de pau, que bromejava que no sap “si ve de Pablo o de Paz”, ja que després de sol·licitar la inscripció com a família monoparental la funcionària també “va insistir tres vegades per emplenar un nom del pare, encara que fos inventat, millor que un simple guionet”. Tot plegat, ho troba “una altra impertinència”.

Opcions a seguir

En qüestió d’inscripcions, la llei diu el que diu però sol pesar molt el criteri del funcionari, de manera que no és infreqüent que davant dels conflictes les famílies recorrin a altres registres o, fins i tot, que calgui interposar recurs davant la direcció general dels Registres i el Notariat. De moment, la mare –empadronada a Cardedeu i ja més recuperada del part– pensa tornar-ho a intentar al jutjat de pau d’aquest municipi vallesà. Des del consistori palamosí, l’alcalde, Lluís Puig, no hi veuria “cap problema”, però lamentava no poder-hi intervenir en ser un afer en mans del jutjat de pau, independent.

En castellà, si es tracta de posar Paz a la nena per aclarir les coses, hi ha homes que es diuen Montserrat, Trinidad, o dones i homes que comparteixen el nom de Pràxedes sense cap inconvenient per als funcionaris que els van inscriure. Això, sense entrar en el terreny dels exòtics, per a tots els gustos i molts dels quals unisex. I casos més complicats, però també registrats, d’algun Messi o Superman.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona