Urbanisme

Aval de JxCat a un polígon al Penedès

Comuns i ERC es queden sols rebutjant la zona logística de Sant Marçal-Cal Vies

El grup parlamentari de JxCat es va afegir dimecres al PSC, a Cs i al PP a favor del projecte del nou polígon industrial de Sant Marçal-Cal Vies, al Penedès. El projecte d’aquesta nova zona logística de 128,5 hectàrees, situada relativament a prop del futur Logis Penedès (177 hectàrees) i enmig d’una zona vinícola antigament coneguda com el Portal del Penedès, es va conèixer a l’agost. D’aleshores ençà ja s’ha constituït una plataforma —SOS Penedès— que, per ara, ha aconseguit 1.287 al·legacions individuals i l’adhesió de 23 ajuntaments —entre els quals hi ha el de Vilafranca del Penedès i el de Vilanova i la Geltrú— i un consell comarcal, contra el projecte.

Precisament, la moció que els Comuns van portar a la comissió de Territori del Parlament s’ha debatut i, majoritàriament, s’ha aprovat als ajuntaments del Penedès, amb els vots d’ERC i JxCat i, en algun cas (Vilafranca del Penedès), l’abstenció del PSC.

Però, dimecres, els Comuns i ERC van quedar sols rebutjant el projecte i demanant una moratòria fins que s’acabi de redactar el nou pla territorial del Penedès, mentre que la resta de partits (JxCat, PSC, PP i Cs) només van aprovar la part de la moció en què es demana la participació ciutadana en la redacció del pla territorial i la introducció de criteris d’impuls d’un model territorial de gestió d’una regió agroalimentària a la zona.

La decisió de JxCat al Parlament va generar malestar al partit. El president de la federació de JxCat al Penedès, Jaume Casañas, va lamentar la decisió perquè “no respecta la voluntat dels municipis”. Casañas es va queixar de la lentitud en la redacció del pla territorial i la manca de diligència del govern quant al desplegament dels serveis territorials de la delegació del govern en aquesta vegueria.

En canvi, el portaveu del grup parlamentari de JxCat, Eduard Pujol, assegura que el govern “no pot assumir” el cost de retirar el projecte. Pujol creu que JxCat podia haver votat a favor en el cas que s’hagués demanat la suspensió del projecte fins a tenir el pla territorial, com s’ha fet en alguns ajuntaments, però tant els Comuns com ERC asseguren que no van presentar cap esmena al text original.

Penedès agrícola

L’anunci del nou polígon, que afecta els municipis de Castellet i la Gornal, l’Arboç i Castellví de la Marca (aquest va demanar-ne la suspensió) ha impulsat una proposta alternativa a la logística: la creació d’una regió agroalimentària, seguint el model de grans ciutats europees que s’envolten de zones rurals per garantir l’aliment en cas de crisi i alhora contribuir a les accions contra el canvi climàtic.

La patronal, amb el Penedès

La Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) va fer públic fa uns dies un comunicat en el qual reclama la celeritat en la redacció del Pla Territorial del Penedès, que es va començar fa vuit anys. Els empresaris creuen que, mentre no s’hagi acabat de redactar aquest document, “no és recomanable” introduir noves activitats logístiques al Penedès. La patronal considera que “la ubicació d’aquests grans equipaments industrials, per la seva necessitat i abast, requereixen d’una anàlisi profunda i d’un consens amb dimensió de país”, i la previsió de les adequades compensacions per als territoris afectats. De la mateixa manera demanen a l’administració que esgoti la disponibilitat de territori industrial abans de planificar-ne de nou.

L’agrupació més important d’empresaris de la vegueria, entén que “no s’han de fer actuacions aïllades sense tenir una visió integral del territori”, i recorden que en el cas del Penedès, el paisatge i la vinya són dos dels valors mediambientals més rellevants, amb un fort impacte econòmic i social a protegir com a eines de desenvolupament de noves activitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona