Medi ambient

Les noves multes sobre animals de Girona, de 100 a 20.000 euros

La futura ordenança prohibirà l’accés de gossos a zones enjardinades i parcs infantils, i el permetrà a les places i zones de sauló i pavimentades

No dur bossa per als excrements o aigua per a les miccions comportarà sancions de 100 a 400 euros, i no recollir les deposicions, de 400 a 2.000

Les multes més altes seran per maltractaments i abandonaments

La nova ordenança municipal de protecció, control i tinença d’animals, que el govern de Girona preveu portar al ple per a l’aprovació inicial al mes de gener, inclou sancions que van dels 100 als 20.000 euros. El règim sancionador actual va dels 100 als 3.000, però cal tenir en compte que el principal encariment és en les infraccions molt greus, que són sobretot per temes de maltractaments i abandonaments d’animals. També s’incideix especialment en els incompliments en gossos potencialment perillosos.

La nova normativa, que substituirà l’actual, que data de l’any 2009, fixarà una delimitació clara dels espais als quals poden accedir els gossos i dels espais als quals no poden accedir. Com a norma general, llevat que una senyalització indiqui el contrari, tindran prohibides les zones enjardinades i els parcs infantils i se’ls “amplia la permissibilitat a totes les places i zones de sauló o pavimentades”. Aquesta és una de les novetats que ha introduït al text l’actual regidor de Sostenibilitat, Martí Terés. La voluntat de fer una nova regulació es va anunciar fa més de dos anys destacant que s’obligaria a dur bosses per recollir els excrements i ampolles d’aigua per a les miccions. Fa un any es va arribar a fer pública la intenció de dur-ho ja al ple, i llavors es va subratllar que es volia limitar el nombre d’animals per habitatge. Aquest és un altre dels temes que Terés ha decidit canviar, seguint les peticions de les entitats animalistes. Finalment no es limitarà el nombre d’animals per habitatge més enllà dels cinc que ja determina la llei –a partir de sis s’ha de fer petició de nucli zoològic–, ni tampoc el nombre de gossos que es poden passejar alhora. L’excepció és el cas dels gossos potencialment perillosos, que sí que es limiten: un màxim de dos per pis i només un a l’hora de passejar-lo. A més, s’introdueix que els policies puguin considerar com a gossos potencialment perillosos animals encreuats.

També amb la idea de “relaxar algunes propostes” per “trencar la imatge de ciutat contrària als animals i fer-la més dogfriendly”, segons el regidor, s’introdueixen altres demandes de les entitats com ara la possibilitat que hi hagi espais d’esbarjo oberts, sense tanca, i una excepció a l’esterilització, que es volia que fos obligatòria de manera generalitzada en el cas dels gossos potencialment perillosos: un veterinari pot fixar que és contraproduent en animals en què això fa que siguin més agressius.

El text de l’ordenança, que ja s’ha transmès a totes les entitats, inclou també mesures per evitar que els animals molestin els veïns, obre la porta que puguin viatjar en el transport públic –després caldrà regular-ho des de Mobilitat– i incorpora el projecte Gat, de regulació de les colònies de gats, a la normativa.

Règim sancionador

Les infraccions lleus es continuaran penalitzant amb multes d’entre 100 i 400 euros. En aquest tram, en què hi ha fins a 51 tipus d’infraccions diferents, hi ha dues de les principals novetats: l’obligació de dur bosses per als excrements i aigua per a les miccions, i la prohibició que els gossos accedeixin a les zones enjardinades i parcs infantils.

Pel que fa a les infraccions greus, ara comportaran multes d’entre 401 i 2.000 euros (fins ara eren de 401 a 1.500). S’hi inclouen 29 tipus de vulneracions diferents de la normativa. Destaca el fet de no recollir els excrements, que fins ara era una infracció lleu, i també el de no abocar aigua a les miccions, que ara no existeix.

L’augment més important de l’import de les multes és en les infraccions greus, en què passa a ser d’entre 2.001 i 20.000 euros, quan fins ara era de 1.501 a 3.000. N’hi ha de nou tipus, i destaca el maltractament i l’abandonament d’animals. Els animals potencialment perillosos tenen el seu règim sancionador propi, que va dels 150,25 euros als 30.050,61.

L’ordenança subratlla que la voluntat no és recaptatòria i que per això per defecte s’aplicarà la multa mínima de cada tram, excepte en els casos reincidents. A més, es preveu la possibilitat de reduir l’import de les multes si es paguen anticipadament, com es fa amb les de trànsit. I si és la primera infracció lleu es podrà substituir o complementar per alguna actuació d’educació ambiental.

El regidor subratlla que quan entri en vigor l’ordenança les sancions no seran immediates sinó que es farà una campanya de civisme per informar tots els usuaris i es repartiran bidonets d’aigua.

LES XIFRES

100
euros
és l’import mínim i que serà el més habitual en les infraccions lleus. En cas de reiteració es pot arribar als 400.
401
euros
és l’import mínim en infraccions greus, i el màxim passarà a ser de 2.000 euros, 500 euros més que fins ara.
2.001
euros
serà la multa mínima en casos greus i 20.000 la màxima. Actualment van de 1.501 euros a 3.000.

Ampli espai per a gossos a la Devesa

El regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, avança que el seu primer projecte d’espai per a esbarjo de gossos serà a la Devesa. Així, la intenció és ampliar l’espai que ja hi ha actualment al costat de l’Agility utilitzant també la zona que ocupa aquest centre d’ensinistrament d’animals un cop es traslladi. Aquesta primera ampliació es farà tan bon punt quedi la zona lliure. I després el que es pretén és fer un projecte més ampli, incloent-hi també una zona adjacent que ara s’usa per a treballs de jardineria relacionats amb la Devesa, i crear un gran espai d’esbarjo amb elements de mobiliari urbà dedicat a l’oci dels gossos, i també un espai de taules i cadires per als propietaris. “Serà un espai d’esbarjo per a gossos amb cara i ulls en un espai que serà el triple de l’actual”, explica el regidor.

Terés subratlla també que hi ha diversos barris que han demanat tenir un espai per a gossos i que s’anirà estudiant cas per cas, però que la intenció del govern de fer-ne més és ferma, tal com consta en el programa de govern.

Proposta per a una gossera comarcal del Gironès

L.A

Els municipis del Gironès i el Consell Comarcal treballen en la idea de crear un centre d’acollida d’animals en l’àmbit comarcal que es faria al terme municipal de Girona. En concret, segons el regidor de Sostenibilitat de Girona, s’està estudiant la possibilitat que es faci a la finca de Mas Terrats, una propietat del consistori entre les Pedreres i la Font de la Pólvora.

Terés recorda que Girona és l’únic municipi de la zona que té actualment centre d’acollida d’animals i explica que s’ha detectat que hi arriben també alguns animals d’altres poblacions. Per a la resta de la comarca, el Consell Comarcal tenia un conveni amb l’Associació Protectora d’Animals i Plantes de l’Alt Empordà, però, segons explica Terés, ara la intenció és cobrir-ho des de la proximitat. Ja se n’ha parlat formalment tant en una reunió entre el Consell i els dos principals municipis de la comarca, Girona i Salt, com en un consell d’alcaldes.

La nova gossera del Gironès estarà gestionada pel Consell Comarcal, a qui Girona delegarà la competència com han fet la resta de municipis. Terés subratlla que hi continuaran destinant la mateixa partida que ara. A més, des del Consell es demanarien ajuts a la Diputació.

Girona va externalitzar el servei de recollida i acollida d’animals l’abril del 2018 i des de llavors la gossera es va traslladar de les instal·lacions municipals de Mas Xirgu a la residència canina La Devesa, al disseminat de Domeny. Terés destaca la bona feina que hi està fent l’entitat que se n’ocupa, ja que un dels objectius era fomentar les adopcions i això s’ha aconseguit, tot i que molts són gossos potencialment perillosos. El 2018 s’hi van adoptar 101 gossos, més del doble que el 2017 (48); d’aquest any no hi ha dades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona