Administracions

L’Ajuntament posa en venda la casa Nouvilas de Figueres

El consistori, que n’és copropietari junt amb el Consell Comarcal, ha acordat desprendre’s de patrimoni per “afrontar primer les prioritats que té ara la ciutat”

La reforma de l’immoble es considera costosa i inassumible

El govern de Figueres ja té decidit de posar en venda la casa Nouvilas, un immoble de propietat pública des del maig de l’any 2008 quan l’alcalde Santi Vila va signar el conveni de compra amb els propietaris. La propietat és compartida amb el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, que va participar amb 1,2 milions d’euros, quan n’era el president l’alcalde de Llançà, Pere Vila, en la compra de l’immoble, pel qual es van pagar en aquell moment 3,8 milions d’euros. L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha confirmat aquesta setmana la voluntat de desprendre’s d’aquest patrimoni públic, tot assegurant que la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Sònia Martínez, “està al cas de la voluntat de l’Ajuntament de Figueres de vendre l’immoble i hi està d’acord”.

De fet, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha rebutjat recentment preveure la casa Nouvilas com a immoble receptor de l’ampliació de les oficines centrals i, fins i tot, ha posat una partida d’1,1 milions d’euros en el pressupost del 2020 per adquirir i adequar un nou edifici que li permeti fer l’ampliació.

La decisió de Lladó, per altra banda, va lligada, segons assegura, a la situació econòmica actual de la ciutat en general i, en concret, de les arques municipals. “La resolució del Tribunal Català de Contractes del sector públic sobre el servei de neteja de la ciutat tensa molt el pròxim pressupost.” Considera que l’Ajuntament de Figueres no apuja impostos “ni l’IPC” malgrat que la ciutat “necessita potenciar les inversions”. “No ens podem permetre tenir ara capital passiu que ens genera més despesa que no pas un bé”, manifesta.

La reforma de la casa Nouvilas en l’estat actual és, segons assegura Lladó, molt costosa per a la ciutat fins al punt que és “inassumible”. “Adequar-la a les necessitats ens costaria entre set i deu milions d’euros. Ara és prioritari recuperar aquesta ciutat que tenim aturada als anys 80”, afirmava. “Figueres està mancada d’equipaments per fer front a aquelles 12.000 persones en què s’ha incrementat la població en els darrers dotze anys.”

La casa Nouvilas, del carrer Nou de Figueres, es va comprar l’any 2008 amb la voluntat inicial de fer-hi la seu de serveis socials, un servei que el Consell Comarcal i l’Ajuntament havien llavors “de mancomunar”. Els dos organismes que van adquirir aquest edifici de 1.600 metres quadrats van pagar-ne 1,2 milions d’euros el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i 2,6 milions l’Ajuntament.

La compra de la casa Nouvilas al maig del 2008 era una pretensió que figurava en el programa electoral del grup de CiU que va encapçalar llavors Santi Vila. Malgrat que, en el moment de la compra, ja es va marcar com a destí que es transformés en la seu de serveis socials, amb la implicació del Departament d’Acció Cívica de la Generalitat, Santi Vila l’havia previst anteriorment com a futura seu d’un centre municipal d’art, objectiu que tampoc no va fructificar mai.

Durant el mandat de la convergent Marta Felip, s’havia previst la possibilitat que la casa Nouvilas fos la seu del museu del circ, la moneda de canvi del promotor circense Genís Matabosch pel festival del circ que finalment, anys després, va anar a raure a la ciutat de Girona, sense que Marta Madrenas, alcaldessa de Girona en el moment del canvi, acceptés mai d’assumir el museu del circ en un espai municipal de Girona.

LA XIFRA

3,8
milions d’euros . Aquest és el preu que van pagar l’Ajuntament (2,6) i el Consell (1,2) per l’immoble.

LA DATA

28.5.2008
Anunci. En aquesta data es va fer públic l’acord de compra de la casa Nouvilas

LA FRASE

El Consell Comarcal està al cas de la nostra voluntat de vendre l’immoble i hi està d’acord
Agnès Lladó
ALCALDESSA DE FIGUERES

Feta al 1885, adquirida al 2008

L’immoble del carrer Nou, confrontant amb la caserna de la Guàrdia Civil, es considera un bon exemple del treball dels mestres d’obres figuerencs del darrer terç del segle XIX. El va construir Josep Cordomí i Bosch al 1885 per encàrrec del joier Josep Gironella, tot i que va ser adquirit poc després per la família noble dels Nouvilas. En destaquen els elements ornamentals d’estil neoclàssic i la noble escala interior. Està situada al número 78 del carrer Nou, és bé cultural d’interés local (BCIL) des de l’any 2007. És un edifici entre mitgeres de planta baixa, pis i golfes, ordenats en tres cossos separats per pilastres adossades. A la planta baixa el cos central presenta portal en arc de mig punt amb una finestra a cada costat, una distribució igual es repeteix als dos cossos laterals. Al pis principal el cos central està definit per una balconada correguda amb tres sortides emmarcades per pilastres adossades d’ordre no definit amb fulles d’acant, que suporten unes llindes ornamentals.

Patrimoni figuerenc en desús, diverses opcions

Joan Puntí

La venda de patrimoni és una opció que el govern quadripartit ha tingut sobre la taula des del principi mateix del mandat. La tria de la casa Nouvilas i no cap altra propietat municipal està marcada per la valoració tècnica. A parer dels experts consultats pel govern local, l’immoble del carrer Nou és una propietat més atractiva per a la venda que d’altres espais de propietat municipal com, per posar un exemple, la plaça de toros del carrer del Far.

Aquesta propietat forma part del patrimoni municipal des del 1989. Mai, però, s’hi ha acabat trobant el destí adequat. L’alcaldessa Lladó és conscient que la plaça de toros, situada al costat del pàrquing dissuasiu del carrer del Far, és una assignatura pendent. “En els mesos de mandat, la plaça de toros no ha estat mai sobre la taula. Ara tenim altres prioritats”, assegura.

Sent alcalde Santi Vila s’havia plantejat un projecte que, a la pràctica, va descobrir-se com a molt costós i que es va acabar descartant.

La casa Nouvilas i la plaça són els dos immobles municipals en desús més costosos. No són, però, els únics. Figueres també té com a patrimoni l’enrunada llar d’infants Ramon Reig. L’antiga presó és de propietat de la Generalitat tot i que el 50 per cent del terreny on es va aixecar i la meitat del cost de la seva construcció va costejar-la en el seu moment l’Ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona