Medi ambient

Terres enlaire i taules surant a Ca la Pilar

Un dels restaurants familiars més antics de Girona, situat al Pont Major, va patir de ple el ‘Glòria’ i necessitarà almenys un mes per poder reobrir

Terres aixecats a la cuina, taules parades surant per tot el menjador, i l’aigua inundant-ho tot a un metre i mig d’alçada. Aquest és el panorama amb què es van trobar dijous al restaurant Ca la Pilar, situat al mig de la zona més afectada del Pont Major, de Girona, pel temporal Glòria. “La meva germana Mireia em va dir que traguéssim de tot i jo li vaig dir que era una exagerada, però sort que ho vam fer!”, s’exclamava ahir Pere Sala Roca, tercera generació d’un restaurant obert fa 65 anys.“Som el més antic de Girona regentat per la mateixa família”, reivindica. Al seu costat, el seu pare, Pere Sala Maynegre, ja jubilat, recorda que la situació de dijous no l’havien viscut mai abans: “El 1970 es va inundar però no va pujar tan amunt.” Dimecres, quan el Ter es va desbordar per primera vegada van poder parar el cop gràcies a les fustes que havien posat a la porta i a dues bombes que van ajudar-los a anar traient l’aigua amb una mànega. Poc després va visitar-los l’alcaldessa, Marta Madrenas, i ja els va avisar que “calia ser valents” perquè l’endemà pujaria més. Així va ser, però abans que entrés l’aigua del riu, el terra de la cuina ja es va aixecar per la pressió de la cloaca que passa per sota i es va inundar tot. Després s’hi va unir el riu. Un metre i mig d’aigua arreu, malmetent neveres i altres màquines elèctriques, menjar, i cadires i taules de fusta, que van surar parades amb les copes intactes damunt unes estovalles que han quedat, és clar, inservibles. Les marques d’on va arribar l’aigua eren ahir ben visibles tant a la zona de cuina com a la de menjador. “Cal molta obra. Trigarem un mes o un mes i mig a reobrir. Sort de l’assegurança”, assenyalaven els amos, que van comptar des divendres mateix amb paletes per netejar-ho tot. Fins dissabte al migdia no van parar. I ahir hi tornaven. Al mig, però, un parèntesi, diumenge, per celebrar el 65è aniversari de la mare, la Maria Àngels Roca. “Quin bon regal que ha tingut!”, es lamentava el fill.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia