Medi ambient

Adif xifra en 20 milions els danys ferroviaris pel ‘Glòria’

La ministra de Transició Ecològica es compromet a treballar amb la Generalitat i els ajuntaments a l’Ebre

La Diputació de Barcelona destina 5 milions a ajuts per respondre a les necessitats urgents

Els danys provocats pel temporal Glòria a la infraestructura ferroviària sumen prop de 20 milions d’euros, segons les estimacions fetes per Adif. S’han detectat 52 zones amb afectacions greus o molt greus, localitzades principalment al nord de la demarcació de Barcelona i a Girona. El fet que hi hagi hagut danys de manera simultània a tants punts ha dificultat, segons Adif, la resolució de les incidències. A hores d’ara s’ha pogut restablir la circulació a tots els trams, excepte entre Malgrat i Blanes, on els tècnics encara no han pogut accedir a la zona amb seguretat per poder estudiar les actuacions necessàries per reconstruir el port de la Tordera que el temporal es va emportar. Adif enumera diferents tipus d’incidències, des de les provocades pel fort onatge i el vent, que va afectar la línia del Maresme, fins a la caiguda d’arbres, inundació de túnels i despreniments. Tot i que s’ha pogut restablir la circulació, encara hi ha 15 trams on els trens circulen amb la velocitat limitada a causa de les incidències.

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va reunir-se ahir a Barcelona amb els responsables de la direcció general de Costes per conèixer les mesures que s’han posat en marxa per pal·liar els efectes del temporal. Ribera va destacar la necessitat de pensar en estratègies de reconstrucció del litoral a mitjà termini que, segons va dir, “han d’introduir variables que facin que no calgui invertir un cop i un altre en el mateix per recuperar coses que poden tornar a desaparèixer”. La ministra es va comprometre a treballar conjuntament amb la Generalitat i els ajuntaments del municipis afectats al delta de l’Ebre. “Les iniciatives han de ser compartides, contribuir tots a la mateixa causa ho farà més fàcil”, va dir, i hi va afegir que abans del Glòria es feia difícil imaginar “la desaparició del delta de l’Ebre davant dels nostres ulls”. “Sabíem que és un ecosistema viu però mai havíem vist aquest canvi en pràcticament quaranta-vuit hores, que posa de manifest una amenaça real per la qual hem de començar a pensar d’una altra manera”, va assegurar.

Recursos urgents

La Diputació de Barcelona va anunciar ahir la creació d’una partida extraordinària de 5 milions d’euros destinats a ajuts per donar resposta a les necessitats d’urgència i emergència provocades pel temporal als ajuntaments de la demarcació. La presidenta de la Diputació, Núria Marín, va explicar que aquests recursos són “per pagar tot allò que s’ha fet aquests dies i que ha estat necessari per tornar a la màxima normalitat els municipis”, i va dir que espera que vagin acompanyats de les línies d’ajut d’altres administracions, com ara la Generalitat i l’Estat. A partir d’avui, els ajuntaments afectats ja podran sol·licitar els ajuts necessaris a través d’un nou programa estructurat en diferents àmbits en funció de l’emergència i les seves afectacions.

LES FRASES

Les iniciatives de reconstrucció han de ser compartides perquè això ho farà més fàcil
Teresa Ribera
ministra de Transició Ecològica
Hem aprovat ajuts extraordinaris per als ajuntaments afectats pel temporal
Núria Marín
presidenta de la diputació de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia