Medi ambient

La Iaeden farà al·legacions als sondejos en curs per les mines de talc de les Salines

L’empresa que fa els estudis ha demanat ara una modificació de les autoritzacions

Els ecologistes s’oposen a zones d’extraccions a cel obert

La Iaeden-Salvem l’Empordà està preparant al·legacions a les autoritzacions de sondejos en curs que han de determinar la viabilitat d’extraccions mineres de talc al sector de les Salines. Segons informa l’entitat, han tingut coneixement d’una sol·licitud de l’empresa que du a terme aquests sondejos per modificar i ampliar estudis a l’àrea de l’antiga mina Ginebró, que afecta els termes municipals de Maçanet de Cabrenys, Darnius i la Vajol. En concret, es plantejarien quatre nous sondejos a la muntanya de la Calma, a tocar de la pedrera.

Rebuig a les extraccions

Per l’entitat mediambientalista aquests moviments posen en evidència que els sondejos continuen actius i les al·legacions són l’oportunitat d’oposar-se a possibles futurs projectes de zones extractives a cel obert. Pels ecologistes aquestes activitats xocarien amb la preservació del sector de les Salines, que qualifiquen com un “espai de gran interès natural i paisatgístic”, i amb “el model de desenvolupament social, econòmic i empresarial” pel qual aposten els municipis d’aquesta àrea.

Fonts de la direcció de Mines de la Generalitat es limiten a confirmar que els sondejos en curs s’emmarquen en permisos vigents. Es tracta de permisos d’investigació que es van atorgar el 2017 a la societat Mineralia (amb seu a Figueres), per tres anys renovables. Aquests permisos no han caducat i tampoc s’ha demanat per ara la seva renovació. Segons diverses fonts consultades, una possible justificació de la modificació sol·licitada podria ser que es van descartant àrees per centrar els sondejos en els punts de més interès.

El sabonet de les Salines

En l’estat actual no es parla d’extracció sinó d’estudis topogràfics, anàlisis de subsol..., i els alcaldes de la zona no tenen constància de més novetats sobre aquest tema; però tampoc es mostren favorables a possibles activitats mineres. En el cas de Maçanet de Cabrenys, l’Ajuntament ha iniciat en l’últim mandat propostes de desenvolupament d’un turisme sostenible basat en la promoció del patrimoni natural amb conceptes com ara “la vall infinita” o l’edició d’una guia de “punts de silenci” que no es veu compatible amb activitats mineres. En el mateix sentit, l’alcalde de Darnius, Josep Madern, reitera que no volen mines i que el municipi va quedar particularment escaldat pel fet que quan es van aturar les anteriors mines es van abandonar amb el territori trinxat, sense recuperar els terrenys com exigeix la normativa. En tot aquest sector de les Salines hi ha nombrosos vestigis industrials d’antigues extraccions de talc (silicat de magnesi, conegut també com a sabonet), que van constituir una activitat industrial important fins als anys 80 i 90 del segle passat, quan es van anar descobrint zones d’extracció més fàcil a altres parts del món. Els sondejos en curs han de determinar si amb els nous mitjans tècnics que s’han desenvolupat en aquest sector la reactivació de les mines de sabonet pot ser viable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona