Urbanisme

SOS Costa Brava alerta d’una altra tala al complex residencial d’Aigua Xelida

L’Ajuntament, que ja va aturar una primera operació fa un any, inspeccionarà el solar

La plataforma tem que ara reanivellin pendents per reduir traves al projecte

Al solar on està projectat el complex d’habitatges Aiguacel, al nucli palafrugellenc d’Aigua Xelida, una pineda en què també hi havia algunes clapes de suros i alzinar, ja gairebé no hi ha pins. La plataforma SOS Costa Brava ha alertat aquesta setmana d’una segona i recent tala d’arbres, un any després de la primera, que, durant les festes de Nadal del 2018, va acabar suspesa per un decret municipal de paralització el 2 de gener del 2019. I l’operació urbanística per aixecar-hi 33 xalets adossats de luxe, suspesa durant el tràmit del pla director urbanístic (PDU) de sòls no sostenibles al litoral, per bé que podrà tirar endavant redimensionada.

El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Jaume Palahí, explicava que l’empresa només havia demanat un permís per complir el requeriment municipal de retirar troncs i brancam dels arbres talats fa una mica més d’un any. Però hi afegia que un inspector municipal està comprovant “si els treballs s’han ajustat al que s’havia demanat i si s’han talat arbres nous”. Per acabar de complicar el dictamen, les pluges i ventades del temporal Glòria van fer caure alguns arbres a la finca. Entre una cosa i l’altra, però, gairebé no hi ha pins a la parcel·la i es pot constatar que els suros i les alzines han resistit millor.

Batalla pels pendents

La promoció residencial tirarà endavant, però d’acord amb el PDU aprovat inicialment s’haurà d’integrar als nous criteris. En el cas de preservar sòl forestal, poc bosc hi queda, i l’empresa feia valdre la llicència d’urbanització del 2016 que ja preveia talar arbrat. Ara, però, a SOS Costa Brava sostenen que els pendents són “d’entre el 35 i el 53%”, cosa que implicaria un terç menys d’edificabilitat, i temen que amb màquines al solar es reanivelli el terreny per pal·liar les retallades. Per Palahí, és “difícil”, perquè “les cotes dels terrenys són les que són”, i insistia que el projecte s’haurà de tornar a tramitar ajustat als requisits finals del PDU, amb un nombre inferior de metres construïts i “menys impacte paisatgístic”.

LA XIFRA

35-53
per cent
és la forquilla en què oscil·len els desnivells a la parcel·la, que SOS Costa Brava tem que ara es rebaixin.

LA DATA

02.01.19
l’Ajuntament
de Palafrugell va decretar aturar la primera tala d’arbres, que la promotora basava en un permís del 2016.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia