Medi ambient

La contaminació cau a la meitat a la ciutat de Girona

Els nivells de diòxid de nitrogen passen de 28 µg/m³ a 14

El confinament ha fet baixar, a més dels cotxes, un 93% el nombre d’usuaris de bus i per això es redueixen de nou i passaran cada hora

El trànsit d’entrada al Barri Vell s’ha reduït un 62% aquests dies

El confinament per combatre la propagació del coronavirus SARS-CoV-2 i la reducció del trànsit que ha suposat està fent baixar la contaminació atmosfèrica a la ciutat de Girona a mínims. Les dades dels nivells de diòxid de nitrogen, un dels principals contaminants i indicador del trànsit, recollides a l’estació automàtica que té la Generalitat a l’Escola de Música, al carrer Barcelona, mostren que s’ha reduït a la meitat. En concret, la mitjana diària des de principis d’any fins al 12 de març va ser de 28,41 µg/m³, mentre que des del 13 de març –quan va començar l’aturada escolar– fins diumenge passat va ser de 14,53. Mirant les dades amb detall, es veu que des que va començar el confinament el màxim va ser de 18,50 dimecres passat però que des de llavors cap dia s’ha arribat a 15. Les dades més baixes han estat els diumenges: 8,63 el dia 15 i 7,88 el 22.

Per ara aquesta estació és l’única que funciona a Girona. La resta de sensors de control de contaminació previstos els ha d’instal·lar la UMAT del consistori, però el procés està en període de licitació.

Menys trànsit al Barri Vell

El descens de trànsit és perceptible a tota la ciutat, com arreu del país, a simple vista. Des del consistori, però, faciliten una dada que ho exemplifica: les entrades de vehicles al Barri Vell. Des del diumenge 15, primer dia de confinament, hi ha hagut un descens mitjà del 62,3% respecte a les xifres de les setmanes anteriors. A més, la tendència és clara i cada dia la reducció és superior. Diumenge passat va ser del 77,7%. Mentre hi hagi l’estat d’alarma no cal renovar el permís d’accés.

Pocs usos de bus i bici

El confinament ha fet reduir dràsticament també el nombre d’usuaris del transport públic, tant de busos com de la Girocleta i de taxis (vegeu la peça).

En el cas dels busos urbans, la setmana passada van transportar de mitjana només entre 800 i 900 viatgers al dia, amb reduccions d’entre el 92% i el 94% respecte a la mitjana de l’any passat. Les dades d’aquesta setmana no es consideren significatives perquè hi ha molts viatges sense validar. Des d’ahir només es pot entrar i sortir de l’autobús, en teoria, per la porta de darrere –tot i que això no es complia a tots els busos– i el consistori ja ha dit que fins que s’instal·li la validadora de bitllets en aquella zona no cal validar-los. En vista d’aquest poc ús, l’Ajuntament ha decidit reduir de nou la freqüència de pas dels busos. Ja fa dies que a les línies de TMG s’havien reduït a la meitat del que era habitual i des d’avui es redueixen a un quart del que és normal; és a dir, des d’avui els busos passaran cada hora, quan fins ara ho feien cada mitja hora i normalment és cada quart.

Quant a la Girocleta, la reducció d’usos ha superat el 90%: en lloc dels 2.200 usos diaris que hi va haver el 2019 de mitjana, la setmana passada n’hi va haver uns 200. I aquest dilluns van ser només 92.

Reducció també de trens

D’altra banda, Renfe va informar ahir també d’una nova reducció de trens després que la demanda hagi caigut entre un 90% i un 95%. En el cas de les rodalies que afecten les comarques gironines, l’RG1 deixarà de circular, mentre que a l’R11 funcionaran el 66% dels trens els dies de cada dia i el 50% el cap de setmana. Quant al TAV, es passarà del 50% de combois que circulaven ara al 30%. La companyia va especificar, a més, que només vendrà el 10% dels bitllets perquè es mantingui la distància de seguretat entre els viatgers.

LES XIFRES

14,53
µg/m³
és la mitjana del nivell de diòxid de nitrogen al carrer Barcelona del 12 al 22 de març. Abans era de 28,41.
811
persones
van fer servir el bus urbà dijous passat, un 94% menys del que és habitual i mínim en dia feiner.
62,3
per cent
s’ha reduït l’entrada de vehicles al Barri Vell, fet que indica el descens de trànsit que hi ha hagut en general.

Descens del 90% al sector del taxi

La caiguda del nombre d’usuaris del transport públic s’ha notat també en el sector del taxi de Girona, Salt i Sarrià, que calcula que hi ha aproximadament un 90% menys de feina que abans de la crisi de la Covid-19. Fonts del sector expliquen que es va arribar a un acord amb l’Ajuntament de Girona perquè es treballés dia sí dia no: els vehicles amb matrícula parell treballen els dies parells i els que tenen placa imparell, els dies imparells. Això vol dir que de la vuitantena de taxistes amb llicència n’hi hauria d’haver uns 40 treballant cada dia, però en realitat són només una quinzena –a la majoria que treballen per compte aliè se’ls ha fet plegar perquè no surt a compte– i amb molt poca feina. “Gairebé no hi ha res. Fas potser cinc serveis en 12 hores. Serveis al Trueta i poca cosa més”, expliquen. La sort és si els toca un servei llarg que els arregla el dia: “Avui he dut una noia a Vic i això ja m’ha compensat.” Tenen clar, a més, que l’abril serà pitjor perquè ja no tindran el coixí que han tingut al març dels primers dies.

Madrenas avisa que ara ve el pitjor i demana responsabilitat

L. A

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va transmetre ahir al vespre un missatge als gironins a través de les xarxes socials –en una versió llarga a Facebook i una de curta a Twitter– en què avisava que ara ve el pitjor i feia una crida a la responsabilitat i la solidaritat. “Venen dies complicats, en què tot anirà a pitjor i molts haurem de viure situacions personals doloroses. Fins més endavant no començarem a veure els beneficis del confinament”, alertava l’alcaldessa, que subratllava, però, que si la ciutadania seguia el confinament i els consells de les autoritats “d’aquí a poques setmanes estarem en condicions de treballar amb totes les forces per la recuperació de la ciutat i del país”. Madrenas, que va subratllar que el consistori fa “tot el que pot” per garantir els serveis bàsics i donar cobertura als més vulnerables i que “ningú quedi desemparat”, va fer una crida “a la responsabilitat i la solidaritat”. En aquest segon aspecte va insistir que els gironins siguin “antenes” del consistori i els notifiquin casos de vulnerabilitat que detectin.

El govern de la ciutat compta poder repartir a finals de setmana les targetes menjador –que finalment no van arribar ahir sinó que arribaran demà, segons la nova data donada pel Departament d’Educació– i obrir també el pavelló de Palau II per als sensesostre, ja que divendres han d’arribar els llits.

D’altra banda, es va informar que s’ha decidit concentrar la neteja d’equipaments públics en aquells que estan oberts, i que s’ajornen les convocatòries d’ajuts del servei de Cultura i de La Marfà.

Pel que fa les sancions per no complir els requisits de confinament, dilluns se’n van posar 69 més. En total, entre la policia local de Girona i els Mossos, s’han fet ja 430 denúncies a la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia