Medi ambient

Evacuació massiva a l’Índia i a Bangladesh per l’arribada d’un supercicló

L’ ‘Amphan’ amenaça de devastar les zones més vulnerables de tots dos països, immersos en la lluita contra la Covid-19

Preveuen que sigui el més dur en 20 anys

L’Índia i Bangladesh van evacuar ahir centenars de milers de persones davant l’arribada avui del supercicló Amphan, que es preveu que sigui el més sever que colpeja la regió en vint anys. El pla d’evacuació de tots dos països, que continuarà avui al matí, preveu mobilitzar almenys 250.00 persones.

L’arribada d’aquest potent cicló, que es va formar a la bahia de Bengala, comporta el risc d’una gran devastació a les zones més vulnerables de tots dos països, immersos de ple en la lluita contra la propagació de la pandèmia de la Covid-19. Els estats indis de Bengala Occidental i Odisha, com també les zones costaneres de Bangladesh, es troben en estat d’alerta pel cicló, que s’ha anat reforçant fins a ser equivalent a un huracà atlàntic de categoria 5 i a un supertifó en el Pacífic occidental, segons informava la CNN. El Departament de Meteorologia indi preveu que travessi les costes de l’estat oriental indi de Bengala i Bangladesh dimecres a la tarda a una velocitat màxima sostinguda del vent de 155-165 km/h, amb ràfegues de 185 km/h.

Els experts consideren que fins i tot si la tempesta colpeja després d’haver-se debilitat podria causar molt de mal. El pronòstic és que l’Amphan tocarà terra prop de les àrees més pobres i densament poblades amb infraestructures poc segures. Si aterra al delta baix, també hi ha la possibilitat d’una gran maror ciclònica, amb onades de fins a nou metres.

L’arribada del supercicló coincideix amb un moment en què tant l’Índia com Bangladesh lluiten per contenir l’avenç de la pandèmia i la població afronta grans dificultats de moviments i de reunió. El blocatge que el 24 de març passat les autoritats de l’Índia van imposar per la Covid-19 va fer que milers de treballadors migrants es traslladessin de les grans ciutats a les seves poblacions d’origen, particularment a l’oest de Bengala i a Odisha. La majoria dels retornats van ser allotjats en centres de quarantena que ara es veuen amenaçats pel supercicló.

A Bangladesh, s’espera que l’Amphan provoqui pluges intenses i possibles inundacions a la zona del camp de refugiats de Cox’s Bazar, que acull més d’un milió de persones, el 55% de les quals són infants. La setmana passada el camp va denunciar el seu primer cas de coronavirus.

La bahia de Bengala sol patir el pas de ciclons entre abril i maig i octubre i novembre, tot i que les noves tecnologies de prevenció han ajudat l’Índia i Bangladesh a rebaixar de manera abrupta el nombre de víctimes per aquestes catàstrofes naturals.

El novembre passat, el cicló tropical Bulbul va obligar a l’evacuació de centenars de milers de persones a l’Índia i a Bangladesh i l’extremament sever Fani va causar almenys catorze morts en tots dos països el maig del 2019.

L’Amphan és el primer supercicló que amenaça la zona d’ençà del que va colpejar durant trenta hores la costa d’Odisha el 1999, que va causar més de 9.000 morts.

LA DATA

250.000
persones
almenys preveuen mobilitzar les autoritats de l’Índia i Bangladesh.
1999
Un supercicló
va colpejar la zona de l’Índia i Bangladesh i va causar almenys 9.000 morts.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona