Medi ambient

Les multes de la Zona de Baixes Emissions als vehicles més contaminants s’activaran el 15 de setembre

S’aplicarà una moratòria per a autònoms amb rendes baixes, furgonetes, camions i autocars sense distintiu ambiental

Les multes de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) als vehicles més contaminants s’activaran a partir del 15 de setembre, segons ha anunciat aquest dimecres el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Antoni Poveda. Inicialment, el règim sancionador havia d’entrar en vigor l’1 d’abril però a causa de l’estat d’alarma no va arribar a activar-se.

El nou calendari sancionador no afecta furgonetes i vehicles pesants com camions i autocars sense distintiu ambiental, que gaudiran d’una moratòria de diversos mesos. Per altra banda, també podran gaudir d’una moratòria motos o cotxes d’autònoms amb rendes baixes que utilitzen el vehicle per treballar.

Un cop s’apliquin sancions a partir del 15 de setembre, les multes aniran dels 100 als 500 euros, en funció de la infracció. En cas de reincidència, les sancions podran incrementar un 30% respecte del mínim.

Concretament, els vehicles d’autònoms amb rendes baixes i les furgonetes sense etiqueta ambiental podran circular per la ZBE fins a l’1 d’abril del 2021; els vehicles pesants de mercaderies, camions i autocars petits fins a l’1 de juliol del 2021; i els autobusos i autocars que transporten passatgers tindran marge fins a l’1 de gener del 2022.

Paral·lelament al nou calendari de multes i moratòries, l’AMB i els cinc ajuntaments metropolitans que integren la ZBE Rondes BCN (Barcelona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià de Besòs) també han ampliat el llindar econòmic per acollir-se a la moratòria per als autònoms que acreditin que els cal el vehicle per treballar.

Inicialment podien beneficiar-se d’aquesta moratòria les persones amb uns ingressos iguals o inferiors a 1,1 vegades l’indicador públic de renda d’efectes múltiples (IPREM). Ara s’amplia el llindar econòmic i poden acollir-s’hi les que tinguin uns ingressos equivalents o inferiors a 2 vegades l’IPREM.

Durant la roda de premsa, Poveda ha destacat que la ZBE coincideix amb mesures complementàries com l’anunci d’un ’pla renove’ per part del govern espanyol per a la compra de vehicles de 550 milions d’euros i l’homologació de filtres per reduir l’efecte contaminador per a vehicles pesants.

Sobre aquesta darrera mesura, ha explicat que es permetria que amb la col·locació d’un filtre al vehicle es pugui tenir dret a una etiqueta ambiental i per tant circular per la ZBE un cop s’aixequi la moratòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia