Administracions

Més de 50 milions d’euros per a la vegueria de Girona

La Generalitat subvencionarà, a través del Pla Únic d’Obres i Serveis, que recupera després de 12 anys, 419 projectes de la demarcació

La dotació més alta és per a l’Alt Empordà, amb 17 milions

La Generalitat destinarà més de 50 milions d’euros als municipis de la vegueria de Girona través del nou Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) els quatre anys vinents. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va presentar ahir a Sant Gregori, al Gironès, la resolució provisional del pla –la definitiva es preveu a l’octubre–, que subvencionarà 419 projectes, distribuïts entre 206 ajuntaments, una entitat municipal descentralitzada (EMD) i set consells comarcals.

Del total de 50.329.801 euros d’inversió, la dotació més alta, per comarques, és per a l’Alt Empordà, amb 17 milions. La segueixen el Baix Empordà, amb vuit milions; el Gironès, amb 6,3 milions; el Ripollès, amb sis milions, i la Selva, amb 5,1. Per sota dels cinc milions hi ha la Garrotxa, amb 4,9 milions, i el Pla de l’Estany, amb 2,7 milions.

El govern ha recuperat el PUOSC després de dotze anys, un pla d’ajut a l’obra pública que la consellera Budó va definir com un instrument de cooperació econòmica entre govern i món local “necessari” i una “estratègia de legislatura”. Budó va remarcar també que la inversió del PUOSC es produeix en unes circumstàncies extraordinàries provocades per la pandèmia de la Covid-19. En aquest sentit, va valorar tots els projectes que emprendran els municipis: “Vol dir que la reactivació econòmica, que necessitem més que mai amb aquesta crisi sanitària, és una realitat a través del món local.”

El PUOSC, aprovat a finals del 2019, ha fet una convocatòria específica destinada a municipis i nuclis de menys de 5.000 habitants. La consellera Budó va explicar que s’ha apostat per una “discriminació positiva cap als municipis més petits”. “Per una banda, perquè la seva capacitat inversora no és la mateixa que la d’un ajuntament gran; però també per poder garantir l’equilibri i l’equitat territorial”, va destacar.

Gironès

A Sant Gregori i acompanyada de l’alcalde, Quim Roca, i del delegat del govern, Pere Vila, Meritxell Budó va visitar els llocs on s’impulsaran obres que es beneficiaran de les ajudes: l’entorn del passeig del Torrent Vidal, amb 250.000 euros, i la zona d’equipaments educatius, amb 120.000. Del Gironès, destaquen també els 154.584 euros que es destinaran a la passarel·la entre les valls del Ter i el Llémena i els 250.000 euros per a la reurbanització del carrer de Sant Esteve i la instal·lació de fibra òptica a Madremanya.

Alt Empordà

A Portbou, la millora de la xarxa viària del nucli antic rep 244.712 euros. Diversos municipis reben ajuts de 120.000 euros per a diverses actuacions de reforma. Entre altres, la Jonquera, amb la reforma i ampliació del poliesportiu municipal, o la col·locació de panell fotovoltaics al local social d’Ordis. La rehabilitació del camí de ronda del Port de la Selva rep un ajut de 250.000 euros.

Baix Empordà

Destaquen els 210.000 euros a Torroella de Montgrí per a la millora del nucli urbà, els 250.000 euros a Santa Cristina d’Aro per a diverses actuacions o els 250.000 euros a Corçà per a la construcció d’una nau per a serveis generals. L’ajut a Garrigoles, de 168.432 euros, servirà per a la pavimentació de camins, i a Forallac, amb dues partides de 120.000 i 157.549 euros, urbanitzaran el carrer Mas Bou.

Garrotxa

A Maià de Montcal milloraran l’entrada al nucli amb l’ajut de 120.000 euros; Mieres rebrà 180.811 euros per a la millora de serveis bàsics i eficiència energètica. A les Preses destinaran els 120.000 euros a l’adequació de dos edificis destinats a equipaments municipals.

Ripollès

Del PUOSC, Campdevànol rebrà 250.000 euros per millorar la connectivitat i l’eficiència energètica. El mateix import rebrà Camprodon per a la dinamització econòmica i connectivitat de nuclis. A Pardines, tindran un ajut de 227.894 euros per a la cobertura de la pista poliesportiva.

Selva

Caldes de Malavella farà actuacions de millora de connexió i infraestructures en dues urbanitzacions amb l’ajut de 250.000 euros. A Fogars, els 120.000 euros seran per a la residència de la gent gran. A Anglès, per a un projecte de desenvolupament econòmic basat en el patrimoni industrial disposaran d’un ajut de 250.000 euros. A Amer, els 120.000 euros serviran per construir un nou local jove.

Pla de l’Estany

El projecte que rep més diners és el de la via verda urbana de Porqueres, amb un total de 370.000 euros. També destaquen les aportacions de 250.000 euros cadascuna a les obres del desguàs de Cal General i el carrer de la Llibertat, a Banyoles, i les millores de la zona esportiva de Palol de Revardit. A Sant Miquel de Campmajor rebran 237.000 euros per a la millora de la mobilitat i l’eficiència energètica d’equipaments públics.

Hem apostat per fer una discriminació positiva cap als municipis més petits per garantir equilibri territorial
És una eina important de cooperació econòmica entre govern i món local; una estratègia de legislatura
Els municipis es posen al capdavant per fer front a una crisi d’una magnitud desconeguda
Meritxell Budó
consellera de la presidència


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia