Urbanisme

La darrera fase de l’enderroc d’habitatges per ‘esponjar’ Ca n’Anglada, ja en marxa

L’Ajuntament de Terrassa i la Generalitat han destinat 16,5 milions al projecte i reallotgen 127 famílies

El pla, iniciat el 2012, acumula diversos retards

L’Ajuntament de Terrassa i el Departament de Territori i Sostenibilitat han iniciat les obres de la tercera fase, i darrera, del pla per enderrocar nou blocs del populós barri de Ca n’Anglada amb la intenció d’esponjar-lo i guanyar espais lliures que millorin la convivència. Tot i que el pla es remunta al 2006, el procés d’esponjament es va iniciar sis anys després, el 2012, i, amb les previsions de llavors, el 2019 el projecte ja hauria d’haver estat executat al 100% . La realitat, però, és que aquesta tercera fase s’ha dividit en dues subfases i que la darrera s’haurà d’executar entre el 2021 i el 2022. Llavors, però, encara quedarà la urbanització dels espais alliberats, pels quals l’Ajuntament de Terrassa vol signar un conveni amb la Generalitat com el que ha permès la inversió de 16,5 milions en aquest projecte d’esponjament, ideat en l’època de l’alcaldia de Pere Navarro, i que ha permès reallotjar 127 famílies.

Els treballs de la tercera fase, que inclou l’enderroc de quatre blocs, dos en cada subfase, van començar la setmana passada. En concret, es tracta dels edificis situats al passatge de la Concòrdia, números 1 i 3, que contenien un total de 40 habitatges, ara tapiats. El termini d’execució de les obres és de tres mesos i han estat adjudicades a l’empresa Hercal Diggers SL per 168.150 euros. Durant la setmana passada es van fer els treballs preparatoris (destapiar, fer un tancat, etc.), i ara ja s’està retirant la teulada de fibrociment per iniciar l’enderroc pròpiament dit.

Per executar aquesta tercera i última fase, l’Ajuntament de Terrassa i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya van signar l’abril del 2017 un conveni urbanístic, que s’executarà en aquestes dues fases. Inicialment, s’havia previst enderrocar aquests blocs del passatge de la Concòrdia, l’anomenada fase 3A, l’any 2019, però fonts de Territori i municipals coincideixen a afirmar que “s’ha demorat per dificultats sobrevingudes”, en els reallotjaments dels veïns i per la crisi sanitària de la Covid-19.

Pel que fa a la fase 3B, la que clourà definitivament el pla d’enderrocs, afecta dos blocs dels passatges de Previsió i Constància, i en aquests moments s’estan portant a terme els tràmits per a l’expropiació dels habitatges afectats. La previsió inicial és que es puguin enderrocar entre els anys 2021i 2022.

Des de l’any 2012, s’hauran enderrocat nou blocs amb 184 habitatges i s’hauran reallotjat 127 famílies en una tasca que ha coordinat una oficina mixta integrada per l’Ajuntament de Terrassa i l’Institut Català del Sòl. La inversió total a Ca n’Anglada arribarà gairebé als 17 milions d’euros, finançats al 50% entre la Generalitat, a través de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, i l’Ajuntament.

El pla es va posar en marxa quan es va determinar que els problemes en els habitatges havien contribuït a la degradació social que experimentava el barri. L’objectiu final del projecte d’esponjament de Ca n’Anglada és, segons l’Ajuntament i la Generalitat, “reduir la densificació d’habitants per millorar les condicions de vida, ambientals i socials”. Inicialment, el projecte preveia la construcció de nous edificis a l’avinguda del Vallès per als reallotjaments, però la crisi econòmica ho va fer inviable i es van acollir les famílies en habitatges existents i disponibles a Terrassa, nous i de segona mà.

LES XIFRES

40
són els immobles
que s’enderrocaran en aquesta fase 3A que comença ara. Són al passatge de la Concòrdia.
50%
és el percentatge
de la inversió que assumeix cadascuna de les parts, l’Ajuntament i la Generalitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona