Infraestructures i serveis

L’Estat no ha executat més de 8.000 milions d’inversions

Les xifres del període 2001-2018 fan desconfiar la Cambra dels compromisos de Sánchez

Joan Canadell creu que l’acord amb ERC “es queda molt curt”

L’Estat no compleix els compromisos que recullen els seus pressupostos per a Catalunya. Des del 2001, segons un informe de la Cambra de Comerç de Barcelona, l’incompliment suma ja més de 8.000 milions d’euros que s’havien d’invertir en infraestructures. L’incompliment reiterat de l’Estat ha anat fluctuant al llarg dels anys i de mitjana s’ha invertit el 73,7% del que s’havia pressupostat, amb alguns anys en què la reducció va ser molt més acusada, com ara el 2015, quan només es va invertir el 48,8% del que s’havia posat per escrit als comptes estatals, i el 2018, quan la inversió executada en infraestructures va ser el 54,2%. És per això que el president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell, desconfia dels acords anunciats per ERC. “Hem après que el que compta és el grau d’execució i no la previsió inicial”, assegura.

A més, considera que la quantitat pactada pels republicans a canvi del suport als pressupostos generals de l’Estat “es queda molt curta respecte de les necessitats d’inversió que requereix Catalunya per solucionar l’històric dèficit d’inversions que ha patit durant anys”. Creu que no és suficient el 19% de la inversió regionalitzada i que no es pot afirmar que és el que pertoca a Catalunya perquè en els darrers cinc anys Catalunya només ha rebut entre el 8,4% i el 13,2% de la inversió total regionalitzada. Canadell recorda que per fer front al dèficit acumulat la inversió anual de totes les administracions públiques hauria de ser de 3.800 milions durant els pròxims dotze anys. D’aquesta manera es podria corregir un dèficit acumulat d’inversions de 45.000 milions, “una quantitat intolerable que posa en risc la competitivitat i el progrés econòmic”, en paraules del president de la Cambra.

És per això que qualifica la inversió anunciada de 2.339 milions d’euros de “poc més que engrunes” i apunta que a les crítiques de la Cambra pel dèficit català s’han afegit també les de Foment del Treball, que eleva el càlcul d’inversió anual a 5.000 milions. A més, Joan Canadell recela dels mecanismes de seguiment acordats. “Dubtem que siguin efectivament una garantia d’execució.”

LA FRASE

Hem après que el que compta és el grau d’execució i no la previsió inicial
Joan Canadell
president de la cambra de comerç de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona