Medi ambient

La Generalitat tomba el macroprojecte de 432 hectàrees de plaques solars a Osona

La Ponència d’Energies Renovables veu aspectes “insalvables” i diu que és “incompatible” amb el planejament urbanístic

La Generalitat ha tombat el macroprojecte de 432 hectàrees de plaques solars que uns promotors volien fer a Osona. La Ponència d’Energies Renovables del Departament de Territori ha emès un informe desfavorable que el qualifica com a “no viable”. Segons publica el 9nou i ha confirmat l’ACN, un cop estudiada tota la documentació i les al·legacions dels ajuntaments afectats –Manlleu, l’Esquirol i Torelló-, es considera que hi ha aspectes determinants que “són insalvables” per ser “incompatible amb el planejament urbanístic” i tenint en compte l’impacte al territori i l’incompliment del criteri de “proporcionalitat” amb l’entorn i el model parcel·lari existent”. El projecte havia generat una gran oposició del món local i la pagesia.

La Ponència d’Energies Renovables del Departament de Territori i Sostenibilitat ha analitzat tota la documentació i ha conclòs que l’emplaçament del macroprojecte de plaques solars a Osona “no és viable”. Ens els informes desfavorables que han valorat la proposta, destaca el dels serveis territorials d’Urbanisme a la Catalunya Central. Subratllen la “incompatibilitat” de la planta tenint en compte les grans dimensions i les característiques dels sòls, on el planejament urbanístic hi assigna “valors de protecció agrària i paisatgística” (una reserva vegetal i paisatgística a Torelló i una zona de reserva forestal a l’Esquirol). Així mateix, consideren que caldria replantejar la proposta per “excloure’n les parts més sensibles” i amb una “reducció substancial” de l’àmbit on es vol fer.

En l’apartat de viabilitat urbanística, l’informe de la Ponència és molt contundent. En destaquen l’“elevada superfície” de terrenys inclosos en el sistema d’espais oberts del planejament territorial que els considera “sòls de protecció especial”, i que els diferents planejaments municipals desenvolupen com a “sòls per a la protecció de l’activitat agrícola i ramadera, així com forestal, fluvial, entre d’altres”. Unes consideracions que fan que el projecte sigui “incompatible”. En aquest sentit, s’indica també que el futur projecte formaria part de la unitat de paisatge Plana de Vic inclosa en Catàleg del paisatge de les Comarques Centrals aprovat definitivament, el 27 de juliol de 2016, pel conseller de Territori i Sostenibilitat.

Per la seva banda, els serveis territorials del Departament de Territori van considerar que l’avantprojecte era viable pel que fa a patrimoni natural i biodiversitat però remarquen que caldria tenir en compte en el tràmit d’avaluació d’impacte ambiental aspectes d’hàbitats naturals, fauna i explotació de la planta solar.

Pel que fa a l’informe del Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura, es descarta que hi hagin elements determinants que es puguin considerar “insalvables o desaconsellin la ubicació”. Però s’observa que faria falta un estudi d’afectació sobre el patrimoni cultural (arqueològic, paleontològic i arquitectònic) així com els resultats d’una prospecció arqueològica superficial de la zona afectada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona