Medi ambient

opinió

La cultura del “no a tot”?

Des de les organitzacions i col·lectius que estem en contra dels macroprojectes eòlics marins, no diem “no a tot”, només “no” a allò que és especulació i agressió al territori. Som empresaris i ciutadans que apostem per la transició energètica impulsada des del territori i no per multinacionals, i que som conscients que cal anar avançant cap a les energies verdes.

Les sospitoses propostes de grups econòmics i empresaris forans que a través de grans projectes volen resoldre el problema del canvi climàtic “d’un sol cop” són falses i enganyoses. Els mateixos actors que han provocat el problema que tenim, la crisi climàtica, no són la solució. Si no hagués existit la llei del sòl, que va impedir avançar de manera ràpida en la transició energètica, si el govern de Madrid (instat i induït per les grans corporacions) no hagués penalitzat i castigat els promotors d’energies renovables fins a la seva ruïna, si no tinguéssim una administració plegada i sotmesa als interessos dels poderosos, si no... Per tot això no esperem solucions dels mateixos que han creat el problema o que intenten que el problema s’eternitzi, per aportar propostes que afavoreixen els seus interessos.

Cal una anàlisi més “afinada” per a la “revolució verda” que ens arriba d’Europa. Nosaltres som de la cultura de la tecnologia i de la conservació del nostre entorn i tenim clar que cada territori ha d’aportar tot allò que és necessari per a la nostra civilització. La solidaritat entre territoris és la clau per a l’equilibri global però no hem d’ofegar, ni explotar, ni exigir que les rodalies solucionin les mancances del sistema. Potser abans d’ampliar, cal revisar la gestió centralitzada d’infraestructures com els aeroports, potser abans de transvasar l’aigua cal buscar alternatives tècniques com la reutilització o la dessalinització de l’aigua potable, i potser cal un model energètic descentralitzat i prou ben repartit en tot el territori abans de concentrar macroprojectes en certes zones.

Demà, quan els ciutadans de Barcelona es despertin i obrin l’aixeta de l’aigua corrent serà la del Ter de l’Empordà o quan obrin la llum elèctrica serà la de Vandellòs de Tarragona. No som nimbys ni insolidaris, som gent que estimem el nostre país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona