Medi ambient

Insten a clausurar una granja de Cantallops en el termini màxim d’un mes

Un jutjat de Girona determina que l’Ajuntament ha d’executar el tancament en compliment d’una sentència

El procés judicial encara no està tancat

El jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona ha ordenat l’execució provisional de la sentència que ordena que es tramitin els expedients de caducitat, tancament i sancionador en relació amb la granja de porcs de Cantallops. La resolució que es va dictar fa uns dies atorga un termini d’un mes a l’Ajuntament per tramitar aquests expedients. A més, la resolució no ordena fixar danys i perjudicis tal com reclamava el propietari com a compensació per l’ordre provisional de tancament. La Iaeden, per la seva banda, continua seguint el procés judicial que, per altra banda, manté la propietat, que és qui va presentar un recurs de cassació contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya feta pública l’agost del 2020.

Aquesta resolució d’execució provisional de la sentència es deriva del fet que l’Ajuntament de Cantallops no ha clausurat a hores d’ara la granja. El jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona va condemnar l’agost del 2020 l’Ajuntament de Cantallops a incoar un expedient de clausura de la granja Noguers per “falta de titulació habilitant” i a iniciar un expedient sancionador per “depurar les responsabilitats” derivades del funcionament “irregular” de l’explotació. La sentència també ordenava incoar un expedient per declarar caducada la llicència ambiental per falta de control inicial favorable i diversos incompliments.

El jutjat va estimar parcialment en aquell moment el recurs interposat per un particular i la Iaeden en contra del decret d’alcaldia que desestimava les peticions de tancament de l’activitat per incomplir els requisits de la llicència ambiental, que no es renovés i que es prenguessin mesures.

El TSJC va anul·lar en la sentència de l’agost del 2020 l’informe ambiental basant-se en l’incompliment de diversos requisits com ara la falta de capacitat d’emmagatzematge de purins, per la falta d’instal·lació i construcció efectiva d’una bassa de purins de 390 m³ requerida, reiteradament, amb l’atorgament de la llicència ambiental l’any 2008. També per la falta de condicions de sanitat i benestar animal de la nau situada al nord i perquè no tenia garantia estructural, i a més, per les cobertes d’uralita.

LA XIFRA

390
metres cúbics.
La sentència diu que la granja ha de tenir una bassa de purins d’aquesta capacitat.

LA DATA

Març 2020
Declaració.
El març del 2020, Cantallops va ser declarada zona vulnerable per contaminació de nitrats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia