Administracions

Administracions

Democràcia directa

Palau de Santa Eulàlia és l'únic poble on tot el poble participa de les decisions

Ara haurà de fer plens però els veïns no ho veuen bé

En un temps en què es parla d'un augment de la desafecció política, a Palau de Santa Eulàlia, el poble més petit de les comarques gironines, lluny de sentir-se a part de la política, s'hi senten implicats directament. I és que els veïns i veïnes del municipi decideixen en primera persona tot el que afecta el poble. És la democràcia en estat pur.

El motiu és que fins ara, aquest municipi altempordanès mai havia arribat al centenar d'habitants i per això històricament en comptes de triar uns representants polítics del poble que prenen les decisions en els plens municipals, es regeixen pel sistema de consell obert. Això vol dir que tots els veïns i veïnes de Palau de Santa Eulàlia decideixen en aquests consells el futur. Ara, el poble ha superat el centenar d'habitants –en són 112– i això fa que, legalment, en les eleccions municipals del maig del 2011 hauran d'escollir no només l'alcalde com fins ara, sinó també un equip de cinc regidors.

A Palau de Santa Eulàlia, però, ja estan tan acostumats a poder participar de manera directa que ara no els sembla massa bé aquest canvi i haver d'escollir representants que decideixin per ells. “La gent ens pregunta què farem a partir del maig i si podrem seguir fent els consells”, explica la Consol, la secretària municipal, que hi afegeix que l'Ajuntament està mirant com es pot mantenir, d'alguna manera, el règim de consell obert. Si la llei obliga a fer plens amb regidors, la manera seria fer assemblees de veïns on es pogués decidir els temes més importants i després traslladar-los als plens. El consistori també aposta per mantenir les comissions de veïns que s'han creat per decidir sobre temes d'urbanisme, per exemple, o de medi ambient. “Va molt bé, ens reunim i decidim junts”, explica l'alcalde, Josep Sabartés. El batlle també comenta que les convocatòries dels consells oberts que es fan cada tres mesos es passen casa per casa i que normalment hi va un representant de cada família. “Als plens hi venen 25 o 30 persones normalment, però en temes importants potser som uns 80, com per exemple amb el pla urbanístic”, explica l'alcalde. Sabartés admet que tenir un sistema com el dels consells oberts no és tan fàcil i explica que en alguns moments la participació complica les coses. I posa un exemple. “Normalment votem a mà alçada, però ho fem amb butlletes en els temes més polèmics perquè alguna vegada hem tingut alguna situació tensa”, concreta.

La Vajol podria agafar el relleu de Palau de Santa Eulàlia, ja que ha perdut població i se situa per sota dels cent habitants. Aquest poble ja havia funcionat amb consell obert però no en els últims anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.