Urbanisme

Consulta popular

El 87,63% de Salt vota sí

La victòria del sí desencalla el procés per redactar el desenvolupament del sector sud i fer un Ikea a Salt

Va ser del 21,54% del cens, amb 4.829 votants

Van ser una constant en diverses meses durant tot el dia

El tràmit del desenvolupament s'iniciarà ja, però durarà anys

El poble de Salt ha dit de manera incontestable sí al desenvolupament del sector sud del municipi, projecte que preveu la creació de grans superfícies comercials i, al davant de tot, una botiga d'Ikea. Els del sí –opció defensada pels grups d'ERC (en el govern), CiU, el PSC, PxC i C's– van obtenir el 87,63% dels vots (4.209). Mentre que l'opció del no –defensada per l'altre grup de govern, Independents per Salt (IpS-CUP) i Canviem Salt– va obtenir només l'11,93% dels vots (573). El resultat, contrari a la seva proposta, haurà de ser assumit pel grup d'IpS-CUP, en virtut del pacte de govern que van establir amb ERC. Així doncs, el govern de Salt pot iniciar ja els tràmits per al desenvolupament del sector sud, una pastilla de terreny de 700.000 m² que preveu reserva de sòl comercial, industrial, residencial i per a equipaments. Una botiga d'Ikea, la reserva de sòl per al futur hospital Josep Trueta (per oferir-lo a la Generalitat per si vol construir-lo a Salt) i la construcció d'equipaments educatius, com ara la Facultat de Medicina i les escoles que necessita Salt i que no té on ubicar, són els principals projectes que a partir d'avui el govern de Salt ha de desenvolupar. En el millor dels casos, però, serà una feina d'anys i que es farà de manera escalonada, continguda i sostenible, ha assegurat el govern.

Una alta participació

El resultat de la consulta ha anat acompanyat d'una excel·lent notícia tant per als partidaris del sí com del no: l'alta participació. Amb un percentatge del 21,54% sobre un cens de 22.421 persones. Per tant, hi han participat 4.829 saltencs. L'alcalde de Salt, Jordi Viñas, va celebrar ahir aquesta dada: “Ni els més optimistes s'ho pensaven. Els partits han fet una bona tasca de comunicació i la gent ha respost anant a votar massivament.” L'alcalde es va manifestar “plenament orgullós” de la participació, i va dir que la bona rebuda de la iniciativa els dóna un nou argument per fer més consultes en el futur, quan hi hagi temes importants damunt la taula. De fet, la participació ha estat una sorpresa per a tothom –també per als mateixos partits. I més tractant-se d'una sola jornada de votació. A tall d'exemple comparatiu, la participació en el pressupost participat per barris de Girona ha estat aquest darrer juny d'un 6,49%, amb una xifra en números absoluts de 4.989 vots, molt poc per sobre la registrada a Salt. I això que a Girona les votacions van durar dotze dies i es van poder fer telemàticament.

La jornada a Salt va començar intensa, amb força gent anant a votar a primera hora. L'entrada i sortida de gent als cinc espais habilitats per votar (Mas Llorens, escola Silvestre Santaló, biblioteca d'Iu Bohigas, Mas Masó i ajuntament) era constant. A partir de mig matí centres com ara el Silvestre Santaló i l'ajuntament registraven llargues cues. Al consistori la cua va arribar a fer la volta a la plaça Lluís Companys. Al Santaló, també va arribar fins a l'exterior del centre escolar. A dos quarts de dues de la tarda el percentatge de vots emesos fregava ja el 10% (en concret, un 9,82%). Aquest percentatge volia dir que ja s'havia assolit la xifra dels 2.200 votants. A les cinc de la tarda se superava una participació del 15%. A les vuit del vespre, a l'hora de tancar les urnes, hi havia cues fins a l'exterior a l'ajuntament. El recompte ja va començar a mostrar de seguida el que es va anar perfilant a mesura que passaven els minuts. La rotunda victòria del sí.

LES XIFRES

4.209
saltencs
van votar a favor de l'opció del sí i, per tant, del desenvolupament del sector sud de Salt.
11,93
per cent
de vots va obtenir el no. En números absoluts, 573 vots. Completen el recompte 47 vots en blanc o nuls.
22.421
persones
eren les cridades a votar. Totes, persones majors de 16 anys i empadronades a Salt.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona