Urbanisme

municipal

consulta popular

IpS-CUP veu joc deshonest del sí en la consulta de Salt

La formació, que defensava el no, assegura que dies abans de la votació hi havia distribuïdes paperetes oficials amb el sí marcat

CiU i el PSC els acusen de no saber perdre, i reclamen dimissions

El grup d'Independents per Salt (IpS-CUP), en el govern municipal en coalició amb ERC i defensors del vot negatiu en la consulta celebrada dissabte, ha denunciat “maniobres” deshonestes per part d'alguns defensors del sí, que van guanyar amb un 87,63% dels vots. Aquestes maniobres han consistit, afirmen, en el fet que es van repartir sobres i paperetes ja marcades amb el sí uns dies abans de la consulta. Hi afegeixen: “Se suposava que ningú tenia accés a la papereta de vot fins al mateix dia.” Algunes d'aquestes paperetes es van trobar en un locutori de Salt. No és l'únic fet que critiquen. Asseguren que mentre s'organitzava un debat en un institut amb partidaris de les dues opcions que anaven a votació, un mestre membre del PSC convocava els estudiants del seu institut a un acte del sí dins del centre. Qüestionen també l'entrada en la campanya de l'empresa Ikea tot just dos dies abans de la consulta.

Atribueixen tots aquests fets al “nerviosisme” o “a la falta de valors democràtics elementals” d'alguns dels partidaris del sí. En concret assenyalen els grups de CiU i el PSC, als quals acusen d'haver posat en qüestió el resultat de la consulta ja abans de començar la campanya.

Tot i les acusacions, refermen el compromís assumit abans de la celebració de la consulta d'acceptar “plenament” el resultat. En aquest sentit, admeten que el sí “ha guanyat clarament”, tot i que hi afegeixen que no han canviat la seva opinió sobre el model de desenvolupament de Salt.

CiU vol que marxin

Els portaveus dels dos principals grups de l'oposició van contestar-ho ahir amb contundència.

El portaveu de CiU, Jaume Torramadé, considera que el comunicat d'IpS-CUP demostra “un mal perdre”, i els recorda que impulsar una consulta “implica ser conseqüent amb els resultats i, quan d'una manera tan important la gent rebutja la teva posició, el més democràtic és anar-se'n a casa i no continuar governant”. Hi afegeix que el fet que IpS-CUP sigui contrari al desenvolupament significa que els interessos dels saltencs “no estan ben representats en el govern” i considera que aquest fet és responsabilitat tant d'IpS-CUP com del seu soci de govern, ERC, per mantenir-los. Torramadé hi afegeix que qüestionar els valors democràtics d'altres partits és “impropi de partits democràtics”. Assegura que des del primer moment van dir que la consulta no els semblava necessària perquè era “evident” que el sí era majoritari, tenint en compte la representació en el ple. Opina que el resultat els dóna la raó perquè equival a la representació dels grups en el ple i, fins i tot, la supera. Sobre la necessitat o no de portar a consulta el desenvolupament, Torramadé hi afegeix un cas en què no van fer-ho amb un tema, al seu entendre, molt important: “No va tenir cap problema per pujar unilateralment el rebut de l'IBI sense ni tan sols portar-ho a ple. Potser pensen que és un tema menor apujar els impostos a la gent?”

El PSC vol la dimissió

Per la seva banda, la portaveu socialista, Iolanda Pineda, recorda al portaveu d'IpS-CUP, Ferran Burch, que ell és el regidor encarregat de la participació: “Si és veritat que hi havia butlletes de votació dies abans de la consulta, és responsabilitat seva com a regidor encarregat de custodiar-les, i per tant li demanaríem la dimissió.” Pineda també considera un mal perdre les acusacions del grup d'IpS-CUP, i els diu que ells són els primers a mostrar falta de fonament democràtic, en qüestionar la legitimitat del resultat acusant-los de manipulacions.

Pel que fa al mestre del PSC que va fer campanya pel no, segons IpS-CUP, Pineda ho desmenteix. Diu que el regidor socialista Joan Martín, mestre a l'institut Salvador Espriu, va consultar al claustre de professors fer una xerrada (d'assistència voluntària) explicant com funcionarien les votacions. En aquest acte, Martín va explicar també els arguments, segons els socialistes, de les dues opcions, tant del sí com del no. La idea de fer l'acte informatiu a l'institut va sorgir, diu Pineda, perquè el Vallvera celebrava un debat sobre la qüestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona