Urbanisme

municipal

hotels

Colau troba una escletxa legal per frenar l'hotel a les Drassanes

Demana a la Generalitat la protecció patrimonial de l'entorn per suspendre temporalment la tramitació de llicències a la zona

Els usos permesos als solars i, per tant, el futur del projecte dependran de la decisió del govern

El govern d'Ada Colau no està disposat a posar les coses fàcils a la cadena hotelera Praktik, que vol aixecar un nou establiment de luxe format per dos edificis –i prop de 200 llits– a tocar de les Drassanes, al barri barceloní del Raval. El polèmic projecte va esquivar la moratòria hotelera dictada l'any passat per l'executiu perquè ja tenia el certificat d'aprofitament urbanístic, però, tot i així, l'Ajuntament va advertir que analitzaria de manera “exhaustiva” tant el projecte com la normativa. Aquesta revisió és la que ha permès al govern trobar una escletxa legal per frenar –com a mínim temporalment– el macrohotel. El consistori ha demanat a la Generalitat la protecció de l'entorn del conjunt patrimonial format per les reials Drassanes, la muralla medieval, la porta de Santa Madrona i el Baluard, àrea que inclou els dos solars on estan previstos els edificis. A la pràctica, això implica la suspensió provisional de la tramitació de llicències de parcel·lació, edificació o enderrocament i, de retruc, situa la pilota a la teulada de la Generalitat, ja que el futur del projecte depèn de la seva decisió.

El conjunt patrimonial de les Drassanes està declarat monument d'interès nacional, però no té un entorn de protecció delimitat. Ara l'Ajuntament ha impulsat el tràmit segons la llei del patrimoni cultural català. L'objectiu, pel consistori, és “poder estudiar i avaluar els projectes de transformació de l'entorn per assegurar que siguin compatibles amb el conjunt des del punt de vista patrimonial”. “Quan tu protegeixes un castell has de protegir també la muntanya i tot l'entorn perquè realment continuï sent un castell; fa temps que la Generalitat ho hauria d'haver tirat endavant”, , desconeixem penos'hfetva afirmar la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz. El consistori va sol·licitar ahir “formalment” al govern que iniciï l'expedient de catalogació de l'entorn i, un cop l'hagi obert, la Generalitat disposarà d'un termini màxim de divuit mesos per declarar-lo bé cultural d'interès nacional, si ho considera adequat. En els quatre mesos següents a la declaració, si es fa, el Departament de Cultura ha d'emetre un informe vinculant sobre les llicències suspeses per l'obertura de l'expedient. A partir d'aquí, en funció de l'abast de la protecció, Ajuntament i Generalitat valoraran tots els projectes i llicències en tràmit “per determinar si poden seguir endavant, s'han de modificar o no es poden desenvolupar dins de l'entorn delimitat”.

Postures enfrontades

El projecte de Praktik, que ja fa 16 mesos que va demanar la llicència d'obres, seguirà, doncs, esperant. “No és una victòria definitiva, però és un punt d'inflexió i una oportunitat per obrir un període de reflexió”, deia ahir Mario Aguiló, membre de la plataforma veïnal Salvem les Drassanes, contrària a l'hotel. Aquests veïns –n'hi ha d'altres, l'Associació d'Amics de l'Arc del Teatre, que estan a favor– creuen que el projecte intensificarà el problema de saturació turística del districte de Ciutat Vella i que provocarà un augment del preu dels lloguers. “El barri necessita espais i serveis públics per a gent gran i nens i també comerç de proximitat”, afirmen. Salvem les Drassanes destaca, a més, que els dos solars tenen un historial especulatiu que ve de lluny i que, originàriament, s'hi preveia habitatge social.

La cadena Praktik, per la seva banda, va retreure ahir al consistori que intenti utilitzar “les seves potestats administratives –i les d'altres administracions– per paralitzar els projectes, malgrat que compleixen tots els requisits legals”.

“Les llicències són actes reglats i, en aquest cas, intenta recórrer a mecanismes artificiosos per evitar el compliment de les seves obligacions; l'informe que se sol·licita a la Generalitat no és legalment exigible perquè les finques no es troben en cap entorn de protecció”, va afirmar el promotor. El projecte ha provocat divisions, fins i tot, en el govern d'Ada Colau . La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, i Janet Sanz (BComú) sempre han estat partidàries de revisar amb atenció el projecte, mentre que l'edil d'Arquitectura, el socialista Daniel Mòdol, s'ha mostrat a favor de l'hotel.

Barcelona impulsa un pacte municipal d'infraestructures

L'Ajuntament de Barcelona ha decidit impulsar un pacte municipal d'infraestructures per tal d'establir quines són les prioritats estratègiques de la ciutat en aquest àmbit i, alhora, exigir amb una única veu el seu compliment davant la Generalitat i l'Estat. “És clau actuar des de la unitat d'acció política; hi ha infraestructures essencials que estan en una situació d'absoluta paràlisi i no es pot esperar més”, va afirmar ahir la tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, que va citar com a exemple l'estació de la Sagrera. El pacte vol esdevenir un document de consens i, per elaborar-lo, el govern crearà una comissió amb tots els grups polítics del consistori, que farà reunions mensuals temàtiques. Es vol tenir-lo enllestit en un període d'entre cinc i set mesos i fer-lo extensiu als sectors veïnals, socials i econòmics de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona