Urbanisme

Premià de Mar traslladarà el trànsit rodat a la perifèria

L'obertura de la Gran Via pel sud del municipi i la pacificació de la carretera de Premià de Dalt són dues de les grans inversions dels comptes del 2017

ERC i el PP donen el sí i permeten l'aprovació del pressupost

Aposta urbanística ambiciosa la que té previst realitzar Premià de Mar per a l'any vinent. La intenció del govern no és altra que la de traslladar el gros del trànsit rodat a la perifèria del municipi. Per fer-ho se servirà de dos projectes estretament relacionats. D'una banda, s'allargarà la Gran Via –el principal eix viari que travessa tot el terme municipal– uns 300 metres per la part sud per connectar-la amb el torrent Malet. D'aquesta manera els vehicles que vulguin accedir a Premià de Dalt ho podran fer directament per l'N-II passant per aquest torrent fins arribar al Camí del Mig per enllaçar amb la carretera sense haver d'entrar a Premià de Mar. Amb aquesta mesura, el govern també vol alliberar de cotxes l'aparcament del Palmar.

Aquesta operació permetrà també que es pugui pacificar la carretera que va fins a Premià de Dalt i que passa per dins de Premià de Mar. L'objectiu del govern és convertir-la en un carrer d'un sol sentit i construir una rotonda al barri Banyeres.

Aquestes intervencions urbanístiques s'executaran dins del capítol d'inversions del pressupost municipal del 2017, que dijous al vespre es va aprovar. I és que el govern en minoria –CiU i el PSC– va aconseguir el sí tant d'ERC com del PP per donar llum verd als comptes per a l'any vinent. En aquest sentit, l'obertura de la Gran Via costarà uns 800.000 euros, mentre que l'actuació per pacificar la carretera de Premià de Dalt arribarà aproximadament als 1,6 milions, segons va explicar en el ple el regidor d'Hisenda, Miquel Àngel Méndez (CiU).

Però les actuacions urbanístiques no acaben aquí. També hi ha prevista una partida de 625.000 euros per pacificar la Gran Via, on hi ha el gran eix comercial del municipi, entre el carrer de la Plaça i el carrer Joan Prim. La intenció és aixecar el ferm de la calçada perquè aquest tram de via passi a ser d'un sol nivell i sigui de prioritat invertida.

Els números

Pel regidor d'Hisenda, “la inversió del pressupost triplica la de l'any on s'hi havien destinat més diners”. Méndez va subratllar que els comptes “suposen una forta expansió en inversions”, d'uns 7,6 milions , dels quals uns 2,6 provenen del romanent d'inversions no executades el 2016 i la resta, del romanent de tresoreria acumulat. Méndez va dir que “s'incrementa la prestació de serveis en més de 700.000 euros”. Globalment, el pressupost ascendeix a més de 25 milions, uns 3,5 milions més que l'anterior. Des del PP es va felicitar al govern pels comptes, i des d'ERC es va supeditar el seu suport a les seves aportacions fetes. “Amb els 7,6 milions d'inversions es generarà més ocupació i llocs de treball”, va reblar l'alcalde, Miquel Buch (CiU).

LA XIFRA

25
milions
d'euros és la xifra aproximada del total del pressupost municipal de Premià de Mar del 2017.

LA FRASE

Amb els 7,6 milions d'inversions es generarà més ocupació i més llocs de treball
Miquel Buch
Alcalde de Premià de Mar

Crida, C'S i ICV-EUiA, en contra

Per la seva banda, la resta de partits de l'oposició van mostrar el seu vot contrari al pressupost del 2017. Des de Crida Premianenca, Andreu Mumbrú –que s'estrenava en el càrrec substituint Joan Ribet– va mostrar la seva preocupació per la filosofia urbanística del pressupost i va dir que els comptes “se situen en la ideologia de la dreta econòmica”, recordant que “es desatén l'expropiació de Can Sanpere”. Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans (C's), Josep Maria Cano, va argumentar el vot contrari criticant “el model de gestió de Premià de Mar” que fa el govern. Cano va utilitzar el símil d'una orquestra per referir-se al govern dient que “cadascú interpreta la seva partitura”. Finalment, des de les files d'IC V-EUiA, Rafael Fernández va justificar el no de la seva formació manifestant que “no és un pressupost ni social ni participatiu”, a més de considerar-lo “limitat i insuficient en molts aspectes”.

A la part final del maratonià ple van intervenir-hi membres de la plataforma de Can Sanpere, que van mostrar la seva preocupació per l'anunci de desallotjament de l'antiga fàbrica ocupada, previst per al 13 de gener, i van reclamar el compromís del govern per expropiar la finca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona