Urbanisme

Les obres al parc Central, en l'equador

Aquesta setmana es compliran dos mesos i mig dels cinc que han de durar

S'està preparant la xarxa elèctrica, la de sanejament d'aigües pluvials i les capes de drenatge

Part de la meitat nord, a punt per posar-hi la capa superior de terra

Aquesta setmana, les obres de recuperació de l'espai de la llosa al parc Central de Girona arribaran a l'equador. Hauran passat dos mesos i mig dels cinc previstos per dur a terme els treballs, després de la signatura de l'acta de replantejament, el 22 de novembre passat. Després d'un inici incert pel que fa a l'activitat –van passar gairebé dos mesos en què no es veien màquines treballant-hi, ja que s'estaven fent tasques prèvies com ara la coordinació de serveis i l'elaboració d'un nou mapa topogràfic–, ara el progrés és evident dia rere dia.

El que s'ha fet en els darrers dies, explicava el regidor responsable del projecte ferroviari, Carles Ribas, és preparar la xarxa de sanejament d'aigües pluvials per desviar l'aigua des del centre del parc cap als marges, per evitar el formigó del subsòl, i també portar-hi la xarxa de reg. Així mateix, s'ha fet la distribució de la xarxa de línies elèctriques per als punts de llum que il·luminaran el parc. En bona part de la meitat nord del parc (la més propera al carrer Santa Eugènia), ja s'ha posat tela geotèxtil damunt del formigó, una capa de grava per al drenatge i una nova capa de tela geotèxtil al damunt, sobre la qual es posarà la terra on es plantarà la gespa. La tela geotèxtil no té una funció impermeabilitzadora –de fet, és permeable–, sinó que serveix per separar les capes successives de formigó, grava i terra. Els treballs continuen a l'altra meitat per anar estenent la tela i la grava i, mentrestant, una excavadora ja treballa al costat del finger per preparar els serveis per posar-hi al damunt, també, el material.

Llums a banda i banda

Un dels canvis que es volen fer, a petició de l'Ajuntament, és la modificació dels punts de llum. La previsió era posar-ne als travessers –les seccions dures que travessen zones de gespa–, a imatge i semblança del que s'ha fet a la part del parc recuperada pel consistori, la més propera al carrer Bisbe Sivilla. El govern local, però, ha demanat que se'n posin a banda i banda del parc, ja que així s'obtindrà una superfície més diàfana al mig per si s'hi vol organitzar algun esdeveniment. Aquest canvi, però, encara s'està parlant amb Adif. Pel que fa al finger, Adif i Copcisa han de decidir si es desmuntarà dins d'aquesta fase d'obres de cobriment de la llosa o si s'esperarà fins que estigui feta la marquesina. El projecte d'aquest nou element, però, va més endarrerit. Actualment està en fase d'adjudicació, i l'execució, un cop comencin les obres, podria durar quatre mesos. Això fa pensar al regidor que la marquesina podria estar acabada cap a finals d'any. Si l'enderroc del finger es fa ara, l'Ajuntament ha demanat que es protegeixi la zona per als veïns i usuaris. Per això, és possible que l'entorn de l'accés a l'estació del TAV estigui encara uns mesos protegit amb tanques.

L'estació de busos

A l'altra banda del parc, a la zona de l'antiga plaça Europa, on hi haurà la sortida de busos de l'estació intermodal a la primera planta del subsòl, fa dies que s'han obert rases per a la línia elèctrica. Tot i que era obra nova, ja estava previst rebentar part de la vorera per dur a terme aquesta operació. Es va fer així per recuperar abans l'espai per als veïns i no haver d'esperar fins ara. Pel que fa a l'estació d'autobusos, ja està en una fase molt avançada. S'està aixecant el mur d'entrada i sortida de l'estació i preparant-lo per instal·lar-hi plaques insonoritzadores.

A dins, la configuració definitiva de la futura estació, andanes i taquilles avança a pas de gegant. Es preveu que l'estació estigui acabada a l'abril. Al costat de l'estació de busos, està previst instal·lar-hi l'escultura d'Alfaro que hi havia a la plaça Europa, i que actualment és a la ronda de Ferran Puig. Hi ha la partida prevista, però està pendent d'articular el plec de condicions per al trasllat.

El regidor Ribas diu que l'entesa i la col·laboració entre els equips tècnics d'Adif, l'adjudicatària i els de l'Ajuntament és “molt bona”. Admet que hi ha hagut algunes qüestions a resoldre, però que s'han tractat “amb molta professionalitat per totes les parts i tot va pel bon camí”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia