Urbanisme

municipal

urbanisme

Urbanitzen la Cisa, 25 anys després

S'aixequen 89 habitatges als entorns del santuari, entre els municipis de Premià de Dalt i Vilassar de Dalt

S'hi farà un gran parc públic

L'operació urbanística als entorns del santuari de la Cisa, a cavall entre els termes municipals de Premià de Dalt i Vilassar de Dalt, ja s'ha iniciat. Es tracta d'un projecte que es va gestar fa 25 anys i que preveu aixecar-hi 89 habitatges, però no ha estat fins ara que s'hi ha donat el tret de sortida.

Aquests dies, les màquines i els camions ja han iniciat els treballs, a càrrec de privats, per començar a traçar els carrers que conformaran la fesomia de l'indret. Segons l'Ajuntament de Premià de Dalt, aquestes primeres obres es podrien allargar “entre vuit i deu mesos”, i seria després que es procediria a fer els habitatges. El consistori va explicar que aquestes cases serien aparellades i aïllades, i que es tractaria d'edificacions que com a màxim tindrien una planta baixa, soterrani i un pis.

Un gran parc

Com a compensació a l'edificabilitat, les obres en aquest sector comportaran que la propietat hi adeqüi un gran parc públic. Aquest nou espai verd inclourà tota la zona on es troba l'ermita, els masos, l'hort social i la font on es fa l'aplec del Primer de Maig. A més, també es preservarà el corredor biològic. L'alcalde de Premià de Dalt, Josep Triadó (PDeCAT), va manifestar que “aquest és un bon pacte per a Premià de Dalt, ja que un 53,73% dels terrenys passen a ser públics”. Triadó va justificar-ho assegurant que, de les més de catorze hectàrees que comprèn tot l'espai, més de set seran d'ús públic. “Serà una gran zona que possibilitarà la pràctica de l'esport a l'aire lliure”, va dir l'alcalde, que va recordar que també es farà un vial per a vianants que passarà per sota el santuari fins a arribar a l'avinguda Comtal i que la font “es rehabilitarà”.

Les obres per fer realitat aquest nou parc està previst que es duguin a terme abans de construir els habitatges. Triadó va comentar que s'estudiarà en quina mena d'equipament es transformaran els actuals masos situats a prop del santuari. “S'hi podria posar des d'una escola fins a una aula de natura passant per un alberg”, va manifestar. A més, l'alcalde va aprofitar per recordar que, arran d'aquestes compensacions, es van poder destinar 25 milions de les antigues pessetes a la rehabilitació de la masia de Can Figueres i així poder-la convertir en l'actual Casa de Cultura de Premià de Dalt. Aquesta operació urbanística que afecta els entorns de la Cisa és un projecte que ve de lluny. De fet, la tramitació de la urbanització es va iniciar cap a l'any 1991 i, segons va manifestar Triadó, “llavors l'equip redactor i l'Ajuntament van imposar una edificabilitat entre una tercera i una quarta part per sota dels estàndards d'aquell moment, justament per tenir una major cura d'un indret emblemàtic com és la Cisa”. En aquest sentit, l'alcalde també va recalcar que es va aconseguir que les futures cases es projectessin més avall de la confluència amb el santuari i els masos, podent garantir així la preservació del seu entorn més immediat.

En aquells anys, aquest projecte també va provocar el rebuig frontal de moltes entitats ecologistes, que no veien amb bons ulls que s'edifiqués en aquell paratge. “Aquestes compensacions es van poder aconseguir entre tots, també gràcies a la plataforma Salvem la Cisa”, va reconèixer Triadó, que va recalcar que “en comparació amb actuacions com aquesta en d'altres municipis aquí es va poder aconseguir una major cessió pública que la que marcava la llei d'aquell moment”.

Tot i això, els diferents processos urbanístics que es van haver d'emprendre –la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat no va donar llum verd definitivament al projecte fins al 2011– sumats a l'arribada de la crisi econòmica haurien fet que aquesta operació no s'hagi pogut materialitzar fins ara.

LA XIFRA

14,07
hectàrees
té en total l'espai de la Cisa que ara s'urbanitza, més de la meitat de les quals són de titularitat pública.

LA FRASE

Aquest és un bon pacte per a Premià de Dalt, ja que el 53,73% dels terrenys passen a ser públics
Josep Triadó
Alcalde de Premià de Dalt

El santuari recupera l'activitat

Paral·lelament a la urbanització dels seus entorns, el cert és que aquests treballs coincidiran de ple amb el rellançament de l'activitat del santuari de la Cisa. Aquest projecte, que està previst que es dugui a terme durant aquest any, preveu la rehabilitació de la masia adjacent a l'ermita perquè, entre d'altres, s'hi pugui reobrir el restaurant que està tancat al públic des de fa un any. A més, l'actuació també preveu habilitar la masia perquè s'hi pugui recuperar la figura del masover, que també s'haurà d'encarregar de la gestió del restaurant i del manteniment de l'espai. Per ocupar aquest lloc ja hi ha una quinzena de famílies interessades. L'escollida, però, haurà d'acceptar la condició de traslladar-se a viure al santuari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona