Urbanisme

Cultura fa aturar les obres de la plaça Ava Gardner de Tossa

Una troballa arqueològica que podria ser un forn va motivar una denúncia de l'Associació Amics de Tossa a la Generalitat

L'alcaldessa diu que la reforma s'encarirà almenys de 10.000 euros

Una denúncia d'Amics de Tossa i d'un veí també a nom de la mateixa associació ha fet que el Departament de Cultura de la Generalitat faci aturar les obres de l'Ajuntament a la placeta Ava Gardner.

La denúncia ve motivada per la troballa d'unes restes arqueològiques en aquesta placeta, que l'Ajuntament volia remodelar per, entre altres raons, evitar que hi aparquessin vehicles, com passava fins ara. Segons va explicar l'alcaldessa, Gisela Saladich, quan es van començar a fer les obres l'arqueòleg que les supervisa va trobar el que podria ser un forn (només es veia el que semblava la part superior de la campana). L'arqueòleg en principi no va donar més transcendència a la troballa i hauria vist bé fotografiar la troballa i tapar-ho, però Amics de Tossa va denunciar el començament dels treballs de remodelació “quan encara no havia acabat la intervenció arqueològica”, segons va explicar l'advocat de l'associació, Eduard de Ribot.

Segons l'alcaldessa, les denúncies al departament van motivar que una arqueòloga de la Generalitat hi anés i hi intervingués, i va decidir que era millor “excavar més i mirar bé com és”. Les excavacions començaran dilluns. “Si descobrim que val la pena potser ho deixarem obert, pot ser interessant per a la Vila Vella”, va dir Saladich. La troballa i l'excavació encarirà les obres, segons va dir l'alcaldessa, de cap a 10.000 euros “almenys”. “Quan van venir del departament a revisar-ho van creure convenient excavar-ho tot, treure la terra i veure bé què és”, va explicar Saladich.

No hi haurà aparcament

El que és clar, segons l'alcaldessa, és que l'aparcament a la zona estarà, ara encara amb més fonament, descartat del tot, ja que la troballa arqueològica està just a sota d'on aparcaven els cotxes els veïns. Quan l'Ajuntament de Tossa va anunciar que es faria una remodelació de l'espai i s'hi impediria aparcar, els veïns de la Vila Vella van criticar-ho i van augurar caos circulatori a la zona.

LA XIFRA

59.172
euros
és el cost del projecte de remodelació. L'excavació arqueològica començarà dilluns.

Les condicions de Patrimoni

La Comissió de Patrimoni Cultural va posar com a condicions per executar el projecte de remodelació que es canviés la barana prevista, ja que es considerava que no s'adaptava bé a l'entorn, i que se sotmetés a una intervenció arqueològica que verifiqués que no hi hagués restes. “Amics de Tossa va denunciar que encara hi estaven treballant i ja s'estava aplicant ciment i pavimentant part de la plaça”, explica De Ribot. Per això, van demanar que s'aturessin les obres, tant a la Comissió de Patrimoni de la Generalitat com a l'Ajuntament. L'alcaldessa creu que, a banda de l'inconvenient d'endarrerir i encarir les obres, les restes arqueològiques, si realment són destacables, poden ser un al·licient més per als visitants de la Vila Vella. “Si realment és molt maco i val la pena, potser tapant-ho amb un vidre perquè els visitants ho puguin veure ja aniríem bé”, considera Gisela Saladich. Les restes trobades aparentment serien part d'un mur d'una antiga casa i un forn de pa. L'alcaldessa va destacar que no s'ha fet res sense consultar-ho amb arqueòlegs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona