Urbanisme

les inversions de l'estat

Les obres al parc Central no s'acabaran fins a final d'any

Els treballs continuaran a al sector nord de la llosa i es pararan al sud

Adif admet que els canvis demanats per l'Ajuntament són per deficiències del seu projecte

Divendres Adif presentarà cronogrames del futur de les obres

El parc Central de Girona no estarà reurbanitzat a final d'abril tal com assegurava Adif, sinó que la ciutat pot tardar fins a nou mesos a partir d'ara a recuperar l'espai. Així ho va admetre ahir el president de l'ens ferroviari, Juan Bravo, en una reunió a Madrid que va mantenir amb l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el regidor responsable del projecte ferroviari, Carles Ribas, i tècnics municipals. El motiu de l'endarreriment serà la redacció d'una modificació del projecte de la llosa per arreglar les mancances que conté. El responsable d'Adif va descarregar de culpes el govern de la ciutat pel nou endarreriment en admetre que els canvis que l'Ajuntament els va demanar eren per arreglar “deficiències i insuficiències” que hi havia en el projecte redactat per Adif. Desmentia, així, les acusacions que dilluns havia fet el delegat del govern de l'Estat, Enric Millo, en què assegurava que els canvis eren modificacions “sobre la marxa” que l'Ajuntament de Girona reclamava, i que no responien a defectes normatius ni tècnics del projecte elaborat per Adif.

Aturada parcial

El president d'Adif, al qual acompanyaven també diversos directors generals i tècnics de l'empresa, va assegurar a Madrenas i Ribas que les obres al sector nord de la llosa (des del finger fins a la plaça de Joan Brossa) no s'aturaran. Sí, però, que pararan a la zona sud (des del finger fins a l'antiga plaça Europa). Es va comprometre, però, a demanar al Ministeri de Foment autorització per no haver d'esperar a tenir el projecte modificat, redactat i aprovat definitivament per reprendre les obres. Si se'ls permet, doncs, es podria treballar mentre es fan els canvis en el projecte.

Nous compromisos

Els representants de l'Ajuntament van destacar en la seva arribada a la ciutat la receptivitat amb què s'havia desenvolupat la reunió. Aquest clima va permetre arrencar diversos compromisos a Bravo. D'una banda, es va comprometre a treballar des d'avui mateix en la redacció de la modificació del projecte de reurbanització de la llosa en col·laboració amb els tècnics municipals. De l'altra, es va comprometre a presentar divendres tres cronogrames amb el calendari dels treballs dels projectes pendents. Són la recuperació de la llosa, la posada a punt de les sortides d'emergència que encara no ho estan i la integració de tot el túnel a la xarxa Rescat (que hauria de permetre desencallar l'homologació del pla d'autoprotecció, del qual encara no disposa la infraestructura quatre anys després de la seva entrada en servei, el 8 gener del 2013).

Quant a les sortides d'emergència, el compromís d'Adif és iniciar les obres pendents del projecte abans d'un mes i mig. Sobre el pla d'autoavaluació, l'ens preveu que la integració del sistema de telecomunicacions dels túnels del TAV dins la xarxa Rescat sigui una realitat abans d'acabar l'any. En termes globals, l'objectiu que es marca Adif és tenir totes les obres executades abans d'acabar l'any. És a dir, en un termini màxim de nou mesos.

Una de les tasques que finalment Adif ha decidit avançar és l'enderroc del finger sense esperar a la construcció de la nova marquesina que l'ha de substituir. Precisament la junta de govern de Girona va aprovar definitivament divendres el projecte. La previsió que ha fet el govern és tenir-la feta també cap a final d'any.

LES DATES

22.11.16
van iniciar-se
oficialment les obres per reurbanitzar la llosa, amb un termini d'execució de 5 mesos (fins a l'abril).
18.08.08
va tallar-se
al trànsit el parc Central per a la construcció de la futura estació subterrània del TAV a la ciutat.
08.01.13
va inaugurar-se
el túnel i l'estació del TAV a Girona, amb l'assistència de les màximes autoritats de l'Estat.

La titularitat de l'estació de busos

A més del conflicte sobre la continuïtat de les obres del parc Central, en la reunió d'ahir entre Adif i l'Ajuntament de Girona es van tractar aspectes sobre l'entrada en servei de la futura estació intermodal (situada a la primera planta subterrània del parc Central i amb l'entrada i sortida dels busos a l'antiga plaça Europa). En concret, Adif va plantejar l'aplicació de mesures transitòries per a la regularització de la titularitat, els usos del sòl, zones comunes, servituds i costos d'ús. Aquestes mesures inclouen l'atorgament d'autoritzacions per a l'ocupació provisional dels 14.657 metres quadrats de superfície de l'estació. Això permetrà, segons indiquen fonts d'Adif, iniciar de manera immediata l'explotació de l'espai en espera de la signatura de l'acord definitiu. L'acabament de les obres es preveu imminent. Així ho admetia fa un mes el secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, que situava el final dels treballs aquest març. Seguidament es faran proves dels sistemes abans d'estrenar-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona