Urbanisme

municipal

el cas de la llotja

El BBVA construirà dues torres de 21 plantes vora la Llotja

El banc adquireix la propietat del solar i presenta sol·licitud de llicència quan faltaven pocs dies perquè caduqués el termini per edificar

Vint milions d'euros, tres anys d'obres, 200 pisos i feina per a 500 persones

Sorpresa de les grosses a la Paeria. El BBVA es rascarà la butxaca i construirà al solar annex de la Llotja dos gratacels de 21 plantes on cabran fins a 200 pisos. Tot plegat, amb una inversió de 20 milions d'euros.

La “jugada” sembla que es gestava des de fa setmanes i, mentre a la Paeria es discutia sobre la reversió del solar al municipi, en un altre despatx es tancaven els serrells per aixecar aquestes dues torres i solucionar aquest problema després d'una dècada d'abandó i de traspassos de propietaris.

Ahir, quan faltaven escassament set dies hàbils perquè caduqués el termini per construir al solar annex de la Llotja, el que va servir el 2007 per finançar aquest palau de congressos, els tres arquitectes que van guanyar el concurs internacional del 2007 es van personar amb un nou projecte al registre de la Paeria i van demanar el permís d'obres.

Els tècnics Patxi Mangado, Ramon Sanabria i Ramon Maria Puig, en nom de l'empresa propietària del solar, Gescat, que és una filial immobiliària del BBVA –ja ho havia estat de Caixa Catalunya– i que també és la màxima propietària de torre Salses, van formalitzar la petició i immediatament es convocava la premsa per anunciar la nova. Ja no hi hauria reversió del solar i hi haurà dues torres que entraran a formar part de l'skyline de Lleida.

A l'alcalde, Àngel Ros, no li marxava el somriure de la cara. I va explicitar que es tractava d'una inversió de 20 milions de l'entitat financera, que al final s'hi havia repensat i havia repescat el solar a la Sareb i havia encarregat refer el projecte. Seran dues torres bessones, de planta baixa i vint pisos cada una. La previsió és que surtin entre 120 i 200 habitatges, xifra que pot variar en funció de la demanda, la tipologia de pisos que se sol·licitin i de si s'incorporen altres usos, com ara algun hotel o oficines a les plantes inferiors. Les obres començaran en un termini d'un any i mig i donaran feina a més de 500 persones, segons l'alcalde. Es preveu que els edificis estiguin acabats d'aquí a uns tres anys. El més rellevant serà el seu disseny clar, amb terrasses àmplies i amb vidrieres que permetran que l'edifici agafi el color del dia, segons els arquitectes. Destacarà també la plaça i espai públic que es generarà al voltant de les torres i que enllaçaran la Llotja.

LA DATA

2021
Finalització de les torres
si es compleixen els terminis anunciats per la Paeria i els autors del projecte.

L'oposició denuncia que se'ls hagi menystingut

La sorpresa va ser majúscula entre els grups de l'oposició. Ni en sabien res ni se'ls havia informat. Per això, des del PDeCAT i Unió, ERC i la Crida van ser contundents en afirmar que se'ls havia menystingut, i sobretot als consellers de l'empresa propietària de la Llotja, el Centre de Negocis i Convencions (CNC).

Com a curiositat destaca que el president del grup del PDeCAT, Toni Postius, ja va alertar en el ple de febrer que s'olorava que “in extremis” podria passar això. L'alcalde li va respondre que no sabia res. Postius, però, ahir va demanar informació i que es comprovés que el nou projecte s'ajusta al contracte d'adjudicació del 2007.

De fet, els arquitectes ja van explicar que havien igualat les altures dels edificis (abans eren de 16 i 22 plantes), que ara també tindran la mateixa orientació, però que això no alterava les condicions urbanístiques de la zona i de l'adjudicació.

Carles Vega, portaveu d'ERC, va manifestar que espera que aquesta operació de darrera hora “sigui un projecte seriós i no només una manera de guanyar temps per evitar que es faci la reversió del terreny”.

Per la seva part, el grup de la Crida per Lleida-CUP, va emetre un comunicat en què va criticar també que s'hagin menystingut els regidors i l'empresa CNC, “ja que totes les decisions es prenen des d'Alcaldia”, i hi va afegir que, al final, l'únic beneficiat de l'operació serà el BBVA, que pot obtenir bons rendiments d'aquest projecte.

Precisament, dilluns vinent hi ha reunió del CNC, empresa que ara haurà de validar que el projecte s'ajusta a l'adjudicació del 2007.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona