Urbanisme

El Parlament insta el govern a impedir el port de Tossa

Tots els grups van donar suport a una resolució que insta a protegir l'àmbit des Codolar

L'alcaldessa acusa el govern d'obstaculitzar la consulta

En el projecte es preveia fer un port, un hotel i deu xalets de luxe

El Parlament va instar ahir el govern a protegir l'àmbit des Codolar i impedir així que un particular pugui construir-hi el port esportiu i l'hotel de luxe projectats en aquesta zona de Tossa de Mar. Tots els grups de l'hemicicle van donar suport a una proposta de resolució presentada per Junts pel Sí (JxSí) a la comissió de Territori, però no es van estar de retreure que no sigui el departament qui preservi “automàticament” l'indret. Tot i el suport, la resolució va indignar ahir l'alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich, que va qualificar de “sorprenent” que el Parlament “segueixi fent coses sense parlar amb l'Ajuntament de Tossa”, i ho va relacionar amb el procés de consulta que vol dur a terme l'Ajuntament i que està encallat.

Orobitg defensa el text

La resolució aprovada esmenta explícitament que, si es pot, s'estengui l'àrea del PEIN de Cadiretes per fer que abraci també es Codolar. El diputat de JxSí i regidor de Medi Ambient de Lloret de Mar, Jordi Orobitg, va defensar el text, i va recordar que el conveni subscrit entre l'Ajuntament i el promotor “amenaça de ple” l'indret, on es vol fer un port de gairebé 400 amarradors, un hotel de 5 estrelles i deu xalets de luxe. El projecte del port esportiu ara està pendent de la consulta popular que vol impulsar el consistori perquè els tossencs l'avalin o no. Una consulta que un jutjat ja va suspendre però que, després, un informe de la Generalitat va avalar. Amb tot, aquest informe de la Generalitat encara no ha arribat a Madrid, un pas necessari perquè es pugui fer la consulta.

Procés encallat

L'alentiment d'aquest tràmit i aquesta resolució del Parlament han fet que l'alcaldessa arribi a la conclusió que es vol impedir no només que s'executi el projecte (que malgrat tot necessitaria un canvi previ del planejament urbanístic), sinó que fins i tot els tossencs diguin si ho volen o no. “El que em sorprèn més és que tinguem l'informe de la consulta que no acaba de sortir cap a Madrid, és a Governació, des de Madrid han fet un altre requeriment, però no contesten... i potser començo a entendre coses, potser esperaven que sortís aquesta resolució”, va dir ahir Saladich.

L'alcaldessa va acusar els grups del Parlament de fer amb la consulta de Tossa el que està fent el PP amb el referèndum sobre la independència. “El referèndum és molt important però quan és la consulta d'un municipi no hi ha pressa; estic molt decebuda amb el govern i tot el que fan. Aquest tipus de democràcia, per uns sí i pels altres no... Si aquest és el nou país que hem de crear, la cosa promet. Sort que tenim un altre tarannà”, va ironitzar Saladich. La consulta estava prevista el 20 de novembre de l'any passat, però un jutjat la va suspendre, després que la Subdelegació del Govern estatal va impugnar l'acord de ple i el decret de convocatòria.

LES FRASES

Si hem de fer un nou país, espero que no en quedi ni un, dels polítics que hi ha ara al Parlament
Gisela Saladich
alcaldessa de tossa de mar
El projecte amenaça un actiu cultural i paisatgístic de primer ordre
Jordi Orobitg
Diputat de JxSí
Espero que en el cas des Codolar tinguem més sort que amb la protecció de cala Morisca
Marc Vidal
portaveu de CSQP

La protecció de cala Morisca, encara pendent

El diputat de JxSí Jordi Orobitg va subratllar que el projecte “amenaça un actiu cultural i paisatgístic de primer ordre” i que, si el port s'arriba a fer, “això suposarà també alteracions a la platja Gran de Tossa de Mar”. L'escrit que es va debatre en la comissió de Territori demana, a més, que el Pla de Ports de Catalunya “mantingui la tipologia actual de fondeig” que hi ha a Tossa. És a dir, els amarradors i les zones de boies a les platges i cales del municipi. Els diputats portaveus en la comissió de C's, el PSC, CSQP, el PP i la CUP van donar suport a la iniciativa. “L'àmbit de Tossa s'ha de protegir i el port és innecessari; però sí que ens preocupa que el grup que dona suport al govern ho porti a comissió, i que el departament no ho faci directament”, va dir Sergio Sanz, de C's. “Nosaltres no estem a favor que aquest sector s'urbanitzi, ni tampoc volem més ports al litoral; però també ens estranya que no sigui la conselleria qui assumeixi de manera més directa la protecció de l'espai”, hi va afegir el socialista Jordi Terrades. El portaveu de CSQP, Marc Vidal, va recordar a JxSí que allò que es vota en comissió no necessàriament acaba passant. I va referir-se a la proposta de resolució que l'any passat es va aprovar per protegir, també a Tossa, l'àmbit de cala Morisca (on es projectava fer un hotel de quatre estrelles). “Quan passats uns mesos vam demanar com estaven els tràmits, ens van acabar contestant que no havien fet res”, va criticar Marc Vidal. I va afegir: “Per tant, espero que en el cas des Codolar tinguem més sort.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona