Urbanisme

Les restes de la torre de defensa de la Punta a l'Escala no s'enterraran

S'han localitzat durant les obres de millora del front marítim del casc antic i la comissió de Patrimoni ha donat el vistiplau perquè s'integrin al projecte

Les roques de fonamentació de l'antiga torre de defensa de la Punta a l'Escala (s. XVII) seran consolidades i es deixaran a la vista, un cop la comissió de Patrimoni Cultural de la Generalitat ha donat el vistiplau perquè siguin integrades al projecte de millora del front marítim del casc antic de la vila. Una part de la línia de la torre quedarà protegida i marcada al paviment amb una làmina gravada amb un text explicatiu que l'identificarà i donarà a conèixer el valor històric de la troballa.

Es calcula que la torre de guaita hauria format part de les torres que es conserven al Pedró i a Punta Montgó i es considera que tindria un diàmetre similar als fonaments trobats ara, que fan 12 metres en la base. La torre es creu que seria sensiblement més petita (uns 10 metres) al coronament. Està documentat que es va construir l'any 1640, en el context de la revolta catalana i de la guerra dels Segadors i que va acabar enderrocada l'any 1813, durant la guerra del Francès. Es calcula que el mur trobat ara és l'únic que va quedar d'aquell enderroc.

Durant les excavacions també s'ha trobat la base de l'antic edifici de Salvament Marítim, que es va construir a finals del segle XIX, però que, des dels inicis, va tenir problemes per la seva mala ubicació. La mala ubicació davant del mar va deixar l'edifici molt desprotegit en períodes de mala mar. Quan els fenòmens meteorològics eren molt adversos l'entrada i la sortida del bot de salvament era dificultosa i, finalment, poques dècades després, el 1934, es va decidir enderrocar l'edifici.

En el cas de l'edifici de Salvament Marítim, les restes no es deixaran al descobert, sinó que es cobriran amb una làmina de geotèxtils i una capa de sorra i que quedaran sota el paviment de la plaça de la Punta. Un cop completats els treballs, la intenció municipal és col·locar un panell informatiu que expliqui amb text i imatges la història de l'edifici de Salvament Marítim. Aquestes decisions estan fonamentades en el criteri dels tècnics i arqueòlegs que hi han intervingut, mantingut també per la comissió de Patrimoni.

LA DATA

Any 1640
Construcció.
Aquest és l'any de construcció de la torre de defensa, que finalment es va enderrocar el 1813

LA XIFRA

10
metres.
Aquesta és l'amplada que es calcula que tenia la torre de defensa en la seva part superior.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona