Urbanisme

Municipal

Irregularitats en la millora de la gespa del Camp d'Esports

Una vintena d'errors i anomalies en tramitar la renovació del terreny de joc, que lidera el club de futbol a l'estadi municipal i que paga la Paeria

Cap part hauria complert el conveni aprovat i ara l'expedient tornarà al ple

La renovació de la gespa i del sistema de reg del Camp d'Esports, a càrrec del Lleida Esportiu i de la Paeria, portarà polèmica al ple de divendres arran de la diversa interpretació que es fa de tota la tramitació i de les irregularitats detectades, segons la documentació del procés administratiu.

Més d'una vintena d'errors i anomalies en tota la licitació i adjudicació, que contravindrien a parts rellevants del conveni signat entre l'Ajuntament de Lleida i el Lleida Esportiu Terraferma Club de Futbol el 26 d'agost del 2016. I que havia estat aprovat pel ple de l'1 de juliol del 2016.

El procés ha estat accidentat perquè el club no ha aconseguit que cap entitat financera li hagi prestat els diners per pagar les obres, tot i la garantia de pagament de la Paeria. Vuit mesos després d'acabar les obres, l'adjudicatària encara no ha cobrat. També ha estat un procediment estrany perquè la Paeria el va aturar per fer complir les noves disposicions de la llei de contractes del sector públic, i que obliguen les entitats privades que gestionen equipaments públics a seguir processos de publicitat i concurrència, com si fossin administracions.

Les irregularitats consistirien, segons la documentació a la qual ha pogut accedir aquest diari, en una licitació feta per uns privats per obres en un equipament públic i pagades per la Paeria. També perquè les dates de tot el procés són confuses. Per exemple, el mateix dia que el club sol·licita oficialment a l'Ajuntament de Lleida un conveni per executar la renovació de la gespa, el coordinador d'Esports de la Paeria i la tinenta d'alcalde de l'àrea, Montse Parra, ja aproven la petició i l'eleven al ple. Una rapidesa, d'hores, poc habitual en una administració. No consta cap informe de secretaria general ni d'intervenció sobre aquesta operació. Altres aspectes poc clars són el concurs fet pel club, amb anuncis només a dos diaris locals i amb un plec de condicions sense projecte aprovat per la Paeria com establia el conveni. De fet, s'adjudica l'obra per 605.000 euros sense validació del projecte per part de l'Ajuntament i sense una addenda aprovada també en el conveni i en la qual s'havien de fixar les condicions d'execució i de pagament. Aquesta addenda, però, es debatrà ara en el ple de divendres, quan l'obra ja està acabada. L'oferta guanyadora, a més, era 160.000 euros més cara.

El més curiós de tot plegat és que un decret d'alcaldia del 13 de setembre aprova el projecte tècnic de l'obra, tot i que ja està adjudicada a RoyalVerd des del 10 d'agost i les obres iniciades des del 29 d'agost.

Altres anomalies són la curiosa similitud, o exactitud, entre el projecte municipal aprovat al setembre i l'oferta que RoyalVerd va formalitzar a l'agost. També hi ha interpretacions sobre l'acreditació del tècnic que signa el projecte, sobre el que valida per part del club l'adjudicació, sobre els avals que havia de justificar l'adjudicatari, així com sobre la manca de dates o justificacions de preus i mesuraments en alguns documents tècnics.

LES XIFRES

605.000
euros
és el cost de les obres per retirar la gespa antiga i el reg existent i renovar tot el terreny de joc.
1,5
milions
és el pressupost per a la nova gespa artificial de Balàfia, Pardinyes i Ciutat Jardí i la gespa natural del Lleida.

Sistema per no augmentar el deute

La primera tinenta d'alcalde i responsable d'Economia, Montse Mínguez, va reconèixer que hi havia urgència per renovar la gespa a causa del mal estat i que el procediment és el mateix que s'havia fet des de feia anys amb els clubs locals per col·locar gespa artificial als camps municipals dels barris. Mínguez va recordar que va ser la Paeria qui va exigir al Lleida Esportiu que fessin un concurs públic i que tot el procés és responsabilitat del club, ja que la Paeria el que fa és finançar l'obra a deu anys.

A diferència de la resta de clubs locals, en aquest cas el problema ha estat que cap banc ha prestat diners al Lleida Esportiu, tot i l'aval municipal. Això ha obligat a fer un pacte de darrera hora per pagar trimestralment a RoyalVerd les obres durant nou anys i amb interessos. La Paeria transferirà els diners com a subvenció al club i aquest ho abonarà a l'empresa. Aquest sistema “diferit” o amb tercers no busca altra cosa que evitar acumular més deute municipal, de manera que pagant-ho en nou o deu anys no computa com a deute viu de la Paeria.

El conveni per fer aquesta obra amb aquest sistema es va debatre en el ple de l'1 de juliol del 2016 i va obtenir els vots favorables del PSC, CiU, ERC i el PP. El Comú hi va votar en contra i Ciutadans i la Crida es van abstenir.

Aquest serà el principal punt de debat del ple i diversos grups ja han anunciat que exigiran explicacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona