Urbanisme

Municipal

Malgrat inclou la Pilona en la catalogació integral de les mines de Can Palomeres

La modificació urbanística recull la protecció dels elements històrics i patrimonials

És el nou pas per donar valor al passat miner del municipi

L’Ajuntament de Malgrat ha presentat aquesta setmana en públic els treballs de modificació del pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) que afecten la zona de les antigues mines de Can Palomeres i que han de servir per protegir els vestigis històrics, patrimonials i mediambientals de la muntanya. A més, entre la llista d’elements que es volen protegir destaca la Pilona, la plataforma marina des d’on els vaixells carregaven el ferro que s’extreia de Can Palomeres i que ha estat objecte d’una intensa campanya popular en defensa de la seva conservació. El fet que l’entorn de les mines, de 45,7 hectàrees, ja està catalogat com a espai de Xarxa Natura 2000 per la importància a nivell de biodiversitat per la presència de colònies de ratpenats, ha facilitat els treballs de modificació urbanística que busca “agilitar i garantir la gestió i la conservació dels valors naturals”. El document, que va superar l’aprovació inicial en el ple de març, preveu la catalogació de l’estació de càrrega, les boques de les mines, el pont, el safareig, els camins i la Pilona, entre d’altres. També defineix equipaments de nova creació com ara la masia de Can Palomeres, l’estació de càrrega de les mines i l’edificació associada.

Centre de recepció

La modificació també planteja la creació d’un nou àmbit de serveis tècnics que inclou el pou i la caseta existents a prop del Rierot de Mas Joer. La masia, a la qual se li restringiran els usos a culturals, científics i mediambientals, es vol convertir en un centre de recepció i interpretació pels futurs visitants de l’espai natural i patrimonial de Can Palomeres.

La regidora d’Urbanisme, Mireia Castellà (JxM), recorda que la presentació del document respon a la voluntat del govern “d’explicar amb profunditat un projecte que considerem molt important pel futur de Malgrat”. Castellà confirma que el procés que tot just ha engegat “serà força llarg” perquè ha de rebre el vist i plau del Departament d’Urbanisme. “La modificació ens dona les eines de gestió necessàries per protegir el nostre patrimoni i fer-ne el millor ús possible”, defensa.

LA FRASE

La modificació ens dona les eines de gestió necessàries per poder protegir el nostre patrimoni
Mireia Castellà (JxM)
regidora d’urbanisme de l’ajuntament de malgrat de mar

LA XIFRA

45,7
hectàrees
és l’espai de les mines de Can Palomeres, que ha està catalogat dins la Xarxa Natura 2000


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona