Urbanisme

Municipal

Sense notícies dels pagesos

El col·lectiu manté en suspens la retirada d’uns recursos que frenen l’arribada d’El Corte Inglés a Mataró

L’Ajuntament diu que ha complert els compromisos

El que s’havia presentat com l’últim escull per desencallar l’arribada d’El Corte Inglés al centre de Mataró, continua sense resoldre’s. L’acord que el govern municipal havia de firmar amb l’Assemblea Pagesa perquè retirés els contenciosos en contra del projecte encara no s’ha materialitzat. L’Ajuntament defensa que ha fet els deures i que ha atès les dues demandes que el col·lectiu posava com a condició indispensable per fer un pas enrere i deixar en paper mullat el litigi obert. La regidora d’Urbanisme, Núria Calpe (CiU), manté que la feina s’ha fet fins on es té competències i que ara qui té l’última paraula és la Generalitat. Els pagesos, en canvi, indiquen que els compromisos s’han complert “a mitges”, però que en qualsevol cas tenen pendent reunir-se per analitzar la situació i decidir si tiren endavant o no les demandes judicials.

Les exigències de l’assemblea eren, d’una banda, que s’eliminés la reserva d’espai que s’havia dibuixat a la zona agrícola de les Cinc Sènies per a la futura línia de tren orbital que, tot i que no té data ni pressupost per executar-la, afecta directament els agricultors. D’una altra banda, es reclamava que s’ampliés el catàleg de masies que s’havia elaborat del sector agrari mataroní perquè la normativa excloïa les cases construïdes després de 1956, i n’hi ha un bon grapat que són posteriors a aquesta data.

Si la primera condició ja fa mesos que es va tramitar, la segona tot just ara s’ha aprovat de manera provisional en l’últim ple amb una àmplia majoria. Dos qüestions que, a més, s’han debatut prèviament amb el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, i amb el director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, per confirmar que les dues peticions no toparien amb la Generalitat. “Nosaltres hem acomplert i ja no podem fer res més”, insisteix a dir Calpe, que confia que encara s’estigui a temps per aturar la redacció d’una sentència que tot apunta que serà desfavorable per als interessos municipals. “No acceptarem una suspensió, volem que retirin les demandes”, defensa la regidora.

Mentre uns guarden silenci i estan esperant esdeveniments, l’Ajuntament confia que tard o d’hora es resolgui el conflicte. Sense data per iniciar les obres del centre comercial i tampoc per reconstruir la fàbrica de Can Fàbregas i de Caralt que es va desmuntar per deixar lloc al gran equipament, el solar del carrer Biada de Mataró que El Corte Inglés va adquirir per 24 milions d’euros continua igual de buit. Una situació que es mantindrà d’aquesta manera fins que no es faci net del tot i la implantació dels grans magatzems tingui totes les garanties jurídiques.

LA FRASE

Nosaltres hem acomplert els compromisos amb els pagesos i ja no podem fer res més
Núria Calpe
regidora d’urbanisme

Un centre comercial amb més entrebancs

El litigi judicial de l’Assemblea Pagesa no és l’únic entrebanc pendent de resolució perquè hi hagi finalment llum verd al gran projecte comercial. El planejament urbanístic de la zona encara té força serrells als jutjats per diferents propietaris del sector. La majoria tenen a veure amb qüestions estrictament econòmiques, com ara les valoracions que en el seu dia es van fer de les finques o la demanda per disposar de més sostre edificable. Tot i això, el govern municipal defensa que aquests casos no afectarien l’arribada d’El Corte Inglés a la ciutat. Al marge dels contenciosos administratius, també hi té un paper important la situació econòmica de l’empresa i, sobretot, l’impost de grans superfícies que aplica la Generalitat i que la gran firma comercial considera que és injust perquè només per al futur centre de la capital del Maresme hauria de pagar prop d’un milió d’euros anuals. Tot i les dificultats, es continua defensant la necessitat que el centre comercial sigui una realitat tan aviat com sigui possible. Una aposta estratègica que té el compromís de generar més de vuit-cents llocs de treball i una forta injecció econòmica per a la ciutat. Només per fer l’edifici comercial al carrer Miquel Biada El Corte Inglés va anunciar que hi invertiria uns 140 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona